Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, SUNTAKS KYRKA OCH SUNTAKS GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Suntaks socken är en jordbruksbygd som genomskärs av nord-sydliga åsar. Genom socknen rinner ån Ösan. Kyrkbyn är belägen söder om väg 193. Den gamla kyrkan ligger i byns norra del med små lövdungar i norr och söder samt i öster en välbevarad gårdsmiljö från tidigt 1900-tal. Kyrkplatsen förbinds med den öppna ytan för bytån i söder via en liten stig. Öster härom ligger Storegården, i en svag sluttning upp mot nya kyrkan. Den gamla bytån korsades från 1906 av den nu nedlagda järnvägen Tidaholm-Vartofta. Stationshuset finns ännu kvar, om än något förändrat. Byns västra del utgörs av Mariebergs herrgård. I söder befinner sig vid avtagsvägen mot Folkabo den gamla skolan och längre åt öster på en åsrygg den ovannämnda nya kyrkan. Direkt söder om kyrkan löper en mindre väg invid vilken står en redskapsbod. På samma rygg som nya kyrkan finns ett gravfält och en hög från järnåldern, vilka bara är några av socknens många fornlämningar som tyder på en ansenlig förhistorisk bosättning. Vad gäller historisk tid så speglar 1564 års jordebok ett jordägande som domineras av de världsliga och andliga frälsena, varom bl.a. gårdsnamnet Klostergården vid nya kyrkan vittnar. Kyrkbyn är klassad som område av riksintresse.

MARIEBERG - Herrgården skapades genom gårdssammanslagning vid laga skiftet 1847. Den timrade manbyggnaden i två våningar är uppförd omkring 1850. Fasaden är klädd med gul locklistpanel. Det brutna taket med valmad spets har på framsidan en fronton och täcks av svart falsad plåt. De två flyglarna är från samma tid som manbyggnaden, med samma fasadbeklädnad och brutna tak som täcks av tvåkupigt lertegel.

STOREGÅRDEN - Storegården har behållit sin gamla plats på bytomten. Den timrade manbyggnaden från 1817 består av två ihopsatta enkelstugor. Fasaden är klädd med omålad locklist- och lockpanel. Sadeltaket täcks av flacktegel. Som flygel tjänar en timrad visthusbod med samma panel och tak. Framför husen står en hävstångsbrunn. Ett stycke åt norr ligger en loge med omålad locklistpanel, eternittäckt sadeltak och tröskvandring. Byggnaderna vårdas av socknens hembygdsförening.

SKOLA - Den gamla skolan är uppförd i 1 ½ plan 1919. Fasaden med de sentida fönstren är klädd med rödfärgad locklistpanel. Det brutna taket täcks av tvåkupigt lertegel.

BOD - Den lilla redskapsboden är klädd med en rödfärgad öppen träpanel. Sadeltaket täcks av korrugerade eternitpannor. I boden förvaras kyrkans ursprungliga nummertavlor från 1902.