Stäng fönster Upplands-Bro kn, KUNGSÄNGENS KYRKA (STOCKHOLMS-NÄS KYRKA) KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kungsängens kyrka hette fram till år 1967 Stockholms-Näs kyrka. Stockholms-Näs var annex till Västra Ryd men blev moderförsamling år 1964.

Samhället Kungsängen har växt upp till följd av att järnvägen drogs hit under sent 1800-tal. Bebyggelsen i Kungsängen är framförallt uppförd under 1900-talet med fler områden uppförda under 1960-talet då samhällsutbyggnaden kom igång på allvar.

Kyrkoanläggningen ligger i ett större flackt grönområde relativt avgränsat från omgivningen genom växtlighet. I kyrkans närhet ligger Hembygdsgården utgörande en gårdsbildning skapad av hitflyttade byggnader. Ekhammars gård, omnämnd redan under medeltiden, har en huvudbyggnad uppförd under 1800-talets första hälft och ligger norr om kyrkoanläggningen.

Kyrkoanläggningen omfattas av den medeltida kyrkan med muromgärdad kyrkogård, en äldre rödfärgad byggnad i anslutning till muren anordnad till bisättningsrum och klockstapeln från 1600-talet som ligger ett par hundra meter från kyrkan. Under 1960-talet byggdes ett columbarium och under 1970-talet tillfogades i anslutning till detta en kapellbyggnad. Under 1980-talet tillkom en församlingsbyggnad och byggnader för kyrkogårdsförvaltningen. De utvidgade delarna av kyrkogården utanför den äldre muren omfattas även av en minneslund, en urnlund och en muslimsk begravningsplats. I anslutning till minneslunden är en damm och konstgjorda vattendrag anlagda.