Stäng fönster Hallsberg kn, BO KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Örebro

Beskrivning
Bo socken ligger på gränsen till Östergötland och utgörs av skogsbygd med gles jordbruksbebyggelse. Närmiljön kring kyrkan och dess kyrkogård utgörs av blandskog. Strax intill finns flera byggnader som ingår i Boo slottsmiljö; slott, trädgårdsmästarbostad, ladugård, fatabur, f.d. skola m.m.

Boo herrgårdslandskap utgör ett riksintresseområde för kulturmiljövården med motiveringen: ”Herrgården, ett 1600-talssäteri med huvudbyggnad från 1870-talet i nygotisk stil, har genom ägarskap påverkat nästan hela socken. Huvudbyggnaden är ritad av J F Åbom. Till egendomen hör arrendegårdar, torp och lantarbetarbostäder. Kyrkan är från tidigt 1700-tal. Här finns också fatbur och skolhus från 1800-talet i tempelarkitektur samt f d prästgård.”

Riksintressanta kulturmiljöer i Örebro län 1998