Stäng fönster Årjäng kn, VÄSTRA FÅGELVIKS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Västra Fågelviks socken är belägen i sydvästra Värmland, på gränsen mot Norge. Topografin består av begränsade strand- och dalbygder på båda sidor av sjön Foxen, omgivna av bruten skogsmark. Bygden saknar tätort men större bysamlingar finns. Liksom många andra kyrkor ligger Västra Fågelviks kyrka intill vattnet och utgör med sin höga tornspira en välkänd siluett för både land- och sjöfarare. Kyrkplatsen är naturskönt belägen på ett näs vid sundet mellan norra och södra delen av sjön Foxen. Den omgärdas av tall och björk samt nås via en lindallékantad grusväg. Stenkyrkan ligger placerad i nordsydlig riktning och är uppförd 1856-59, men ersatte då en äldre träkyrka från 1600-talet cirka 300 meter västerut. Socknen är medeltida och en tradition berättar att Västra Fågelviks första kyrka låg på Grånäsudden på hemmanet Tarms ägor. I de äldsta skriftliga handlingarna från 1300-talet benämns dock socknen Fågelvik efter den fastighet där kyrkan alltsedan dess varit belägen. 1600-talskyrkan revs när den nya stenkyrkan stod klar. Delar såldes på auktion. En minnessten är rest på den gamla kyrkplatsen, där kyrkogården fortfarande är i bruk då någon begravningsplats inte anlades vid den nya kyrkan. Vid kyrkan, på dess västra sida, uppfördes ett bårhus år 1972. Norr om kyrkan ligger bebyggelse, bland annat en skola och församlingshem. Öster om kyrkan finns en allmän badplats.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Västra Fågelviks kyrka. / ATA Stockholm; Västra Fågelviks kyrka.