Stäng fönster Linköping kn, VÅRDSBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Socknen
Vårdsberg är en medeltida socken och omnämns 1282 som Vaardhbergh. Den är belägen strax öster om Linköping och utgörs framför allt av slättbygd och jordbruk har varit huvudnäringen. Socknen är fornlämningsrik med tyngdpunkt på gravfält från järnålder. Bland socknens större gårdar kan Ringatorps säteri och Vårdsbergs säteri nämnas. I Wimarka Källaregård finns en äldre valvslagen källare av kalksten, varifrån enligt en äldre tradition kyrkans sakristiedörr ska härstamma. Flera kommunikationsstråk har korsat socknen. Den gamla landsvägen från Linköping vidare till Västervik har passerat kyrkan. Den numera nedlagda järnvägen Mellersta Östergötlands järnväg grundlades 1908 med stationer vid bl a Vårdsbergs kyrka. Enligt traditionen kom den medeltida eriksgatan från Askeby, förbi Vårdsberg och fortsatte mot Linköping. Arkitekt Erik Lundbergs hustru kom från Ringatorps säteri, vilket bidrog till hans intresse för att utföra uppdrag i socknen men sannolikt även i länet.

Kyrkomiljön
Kyrkan har ett dominerande läge på en höjd över det långa dalstråket från Bankekind mot Linköping. På en geometrisk avmätning över Vårdsbergs by från 1694 finns sex byggnadstomter markerade. Vårdsbergs säteris nuvarande mangårdsbyggnader och flyglar uppfördes vid mitten av 1700-talet av biskop Andreas Rhyzelius. Vårdsbergs by genomgick laga skifte 1842-1846, då bl a prästgården flyttades ut från byn till sitt nuvarande läge nordväst om byn. År 1801 uppfördes en fattigstuga sydväst om kyrkan, som användes för sitt ursprungliga ändamål fram till 1924 då ett nytt ålderdomshem uppfördes väster om kyrkan. Därefter har byggnaden använts som skola, lärarbostad och nu som församlingshem och hembygdsgård. Den utgörs av en mycket välbevarad och ålderdomlig tvåvåningsbyggnad med rödfärgade fasader. Interiören omdanades efter förslag av arkitekt Erik Lundberg på 1950-talet i samband med att huset skulle inredas till församlingsgård. En separat skolbyggnad uppfördes 1866 och utgörs av en välbevarad byggnad med reveterade fasader. I vinkel mot skolbyggnaden finns ytterligare en f d skolbyggnad, "gamla småskolan", som nu disponeras av hembygdsföreningen samt som vaktmästarelokaler. Den ska, enligt uppgift, vara uppförd omkring 1875. I ett av rummen på bottenvåningen har kyrkans äldre bänkluckor återanvänts på 1890-talet som väggpanel. En ny tidstypisk skolbyggnad uppfördes omkring 1950 sydöst om de äldre skolbyggnaderna. I backen upp till kyrkans västingång ligger det gamla kyrkstallet. Det nuvarande utseendet härstammar från en ombyggnad 1948 till bisättningsrum efter ritningar av arkitekt Erik Lundberg. Kyrkomiljön ingår som en väsentlig del av det riksintressanta området i Vårdsberg och Landeryd.