Stäng fönster Klippan kn, Sankt Petri kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Klippan samhälle ligger ca tre mil nordöst om Helsingborg i Nordvästskåne. Söderåsen och Rönneås dalgång finns i närheten.

Klippan, tidigare Åby, var en bondby som från 1600-talet utvecklades till centralort i bygden. Läget vid landsvägen Helsingborg-Kristianstad gjorde att gästgiveri och skjutsstation anlades i slutet av 1600-talet, liksom ett tingshus. I slutet av 1700-talet fick Åby marknadsplats som låg i nuvarande Stadsparken fram till 1911. Vid enskiftet i början av 1800-talet flyttades flera gårdar ut från byn och landskapet omdanades. Järnvägen Helsingborg-Hässleholm invigdes 1875 och fick stor betydelse för Klippans utveckling. Klippans pappersbruk bekostade delar av järnvägen och ett stickspår byggdes ner till bruket. Runt sekelskiftet 1800/1900 anlades flera nya industrier som repslageri, bryggeri, yllefabrik, tegelbruk, läderfabrik. Nya bostadshus byggdes. Samhället expanderade snabbt under 1900-talets första 30 år. 1945 blev Åby municipalsamhälle köping och namnet ändrades till Klippan. Klippan har senare byggts ut med framförallt småhusbebyggelse men även en del flerfamiljshus.

Kyrkan ligger i Stadsparken, den före detta marknadsplatsen, som omges av trädkantade gator med villabebyggelse och flerfamiljshus från 1950-talet. Mittemot kyrkan längs Vedbyvägen ligger prästgården från 1929. Parken har en triangulär planform med kyrkoanläggningen i dess västra del. Parken består av stora gräsmattor, lövträd, häckar, gångar, blomsterrabatter i ett delvis symmetrisk mönster. Väster om kyrkan finns en förgård med en grund spegeldamm med springvatten. Dammens botten är belagd med Helsingborgstegel. Vid sidan om dammen står en skulptur av Christian Bergh. Kyrkan ligger inbäddad i parkens grönska. Växtlighet och låga jordvallar skyddar mot trafiken. Runt kyrkan står lyktstolpar vars skaft inte är raka utan vinklade. Marken kring kyrkan är grusad med plattbelagda platser vid entréer och gångar.