Stäng fönster Falköping kn, ÖSTRA TUNHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ÖSTRA TUNHEMS KYRKA ligger i kanten av Tunhems by som har ett typiskt randläge vid en inbuktning i Falans kalkstensplatå. Kyrkan, som är belägen på en svag höjd, omges av öppna åker- och betesmarker med utsikt över Hornborgasjön långt bort i norr. Den oskiftade byn var belägen öster och söder om den tidigare bytån. Kring dagens kyrka har bebyggelsen uppstått senare, på den gamla byns inägomark. Söder om kyrkan finns ett av kommunens äldsta missionshus, ett timrat hus i en våning med sadeltak. Byggnaden uppfördes 1876 för ortens missionsförsamling. Nordväst om kyrkan finns Nolgården som var komministerboställe från 1680-talet till 1914 och numera är privatbostad. Den nuvarande kyrkan är uppförd ca 300 meter sydost om den medeltida kyrkplatsen. Denna nya placering kom sig av, enligt uppgifter, att marken skänktes till kyrkan av gården väster om kyrkan. Denna gård har en liten grind i västra delen av kyrkogårdsmuren som leder direkt in i en stor trädgård.