Stäng fönster Grästorp kn, SÄRESTAD-BJÄRBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Särestads socken präglas av en flack lerslätt med inslag av små bergknallar och skogspartier i söder och öster. Genom socknen slingrar sig Kämpegårdsån, kantad av träd. Sockennamnet uppträder första gången 1338 som "ecclesie in Säristadhum". På bergsknallarna kring bäcken finns flera fornlämningar från järnålder. Direkt norr om kyrkogården har ett brandgravfält påträffats. Socknen dominerades under medeltid av skattebönder och något herresäte finns heller ej. Gårdarna ligger spridda i landskapet sedan laga skiftet. Socknen var moderförsamling i Särestads gäll. Kyrkplatsen är belägen strax väster om bäcken och är åt söder förbunden med riksväg 44 medelst en rak allé som fanns redan 1877. Vid dennas södra ände ligger sjukhemmet. Allén slutar framför prästgården som är belägen direkt söder om kyrkogården. Vägen viker av runt kyrkplatsen och fortsätter åt norr förbi skolan.
PRÄSTGÅRD - Efter en brand år 1927 så uppfördes den nuvarande herrgårdsinspirerade byggnaden i 1 ½ -plan året därpå. För ritningarna svarade länsarkitekt Allan Berglund. Den verandaförsedda fasaden är klädd med en på 1980-talet gulmålad locklistpanel. Det brutna taket har valmad spets och frontespis med balkong. Taktäckningen är tvåkupigt lertegel.

SOCKENMAGASIN - I prästgårdens trädgård står vid dess västra kant det timrade sockenmagasinet som bär en vindflöjel med årtalet 1827. Den synliga stommen är rödfärgad och sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Sockenmagasinet var gemensamt med Bjärby och Håle.

SKOLA - Det nuvarande församlingshemmet uppfördes 1928-29 som folkskola av byggmästare Valfrid Kraft från Grästorp. Byggnaden är i 1 ½ -plan med frontespis och sadeltak. Trästommen är reveterad med en beige puts. Taktäckningen är tvåkupigt lertegel. Vid skolan är ett delvis ombyggt uthus med tälttak.

SJUKHEM - Sjukhemmet uppfördes på mark tillhörande prästgården år 1928 som ålderdomshem. Byggnaden i 1 ½ - plan med frontespis, ritades av Arnold Olsson, Skövde. Fasaden är klädd med en i senare tid rödfärgad locklistpanel. Sadeltaket täcks av sentida betongtegel. Till byggnaden hör ett samtida uthus. Ålderdomshemmet flyttades 1965 till Grästorp.