Stäng fönster Båstad kn, Östra Karups kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Östra Karup ligger en halvmil öster om Båstad vid foten av Hallandsåsens nordliga sluttning. Byn ligger i Hallands landskap men tillhör Skåne län.

Det äldsta skriftliga belägget från byn är från 1509 men byn har funnits långt tidigare. Namnet kan härledas till vikingatid. I socknen finns gravhögar från bronsåldern som visar att området varit bebott sedan förhistorisk tid. Bjärehalvön är ovanligt rikt på bronsåldersgravar.

Östra Karup har varit ett bra rastställe och från 1717 finns uppgifter om gästgiveri. Enligt en karta från 1795 fanns det i byn en kyrka, ett gästgiveri, en prästgård, ett gathus, fem gårdar och tre oidentifierade hus.
Tre parallella vägar går förbi Östra Karup, gamla riksvägen använd sedan medeltiden, gamla E6 från 1850-talet och E6 byggd 1979.

Skifte genomfördes i Östra Karup under 1830-1840-talet vilket innebar att marken delades i större enheter och gårdar flyttades ut från den samlade byn. Under 1800-talet fördubblades folkmängden på Bjärehalvön. Detta fick till följd att kyrkorna behövde byggas ut. Den odlade arealen i Bjäre härad sexdubblades under 1800-talet. På utmarkerna byggdes torp och ny mark bröts, i Östra Karup fanns flera frälsetorp. I slutet av 1800-talet stagnerade befolkningstillväxten på grund av emigration till Amerika. Fattigdomen var stor och jorden kunde inte försörja den snabbt växande lantbefolkningen. Från Östra Karup utvandrade en tredjedel av befolkningen, vilket dock var lägre än i de angränsande socknarna. Det har förklarats med att Östra Karup hade mycket skog vilket kunde ge en sidoinkomst bredvid jordbruket.

Under 1950-70 tal har Östra Karup byggts ut med småhusbebyggelse på åssluttningen.
Planer finns för att bygga 200 nya bostäder i Östra Karup.

Kyrkan omges i söder av församlingshem och skola, i norr av parkeringsplats, väg och prästgården. Väster om kyrkan går byvägen upp över åsen. Längs vägen rinner en bäck och på dess andra sidan ligger det före detta gästgiveriet, en gård och några gathus. Öster om kyrkan löper gamla och nya E6:an.