Stäng fönster Orust kn, MOLLÖSUNDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
MOLLÖSUNDS KYRKA ligger i nordöstra delen av den äldre bebyggelsen i samhället. Den ligger strax intill den gamla kyrkogården, och snett över vägen i förhållande till denna. Längs norrsidan av kyrkan löper landsvägen från Mollösund in på Orust. Kyrkplatsen är omgiven dels av äldre bebyggelse och dels av bergknallar. Yngre bebyggelse finns sydöst och öster om kyrkplatsen.

Mollösund är ett av de kustsamhällen i Bohuslän som tidigast växte till ansenlig storlek, och redan under 1500-talet fick man egen kyrka och kyrkogård. Kapellförsamlingen bröts ur moderförsamlingen Morlanda 1587. Den gamla kyrkogården befanns så småningom för trång, och 1911 anlades en nyare begravningsplats öster om samhället, på hemmanet Tångens mark.

Litteratur:
RAÄ rapport 1980:2 Mollösund, bebyggelseinventering av ett fiskeläge. Sthlm 1980.