Stäng fönster Kävlinge kn, KÄVLINGE GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Trakten kring Kävlinge har bebotts sedan stenåldern, då jägare, fiskare och samlare byggde bosättningar kring strandvallarna. Nära kyrkan har man hittat flera forntida boplatser. Namnet ”Kävlinge” kan syfta till en stor höjd i landskapet, som ansluter till den djupt belägna ån genom trakten. Under den yngre stenåldern trängde bondelivet gradvis ut de äldre kulturerna, och skogsmarken omvandlades till beteslandskap. Efter hand som socknar började etableras på 1100-talet byggdes flera kyrkor i närområdet, däribland Gamla kyrkan. Medeltidens befolkningsökning gav förutsättningar till en större bybildning, karaktäriserad av väl samlade flergårdsbyar omgivna av odlingsmarker. Detta bebyggelsemönster, med ett tjugotal byar med ett antal gårdar, präglade Kävlinge ända fram till 1800-talet. Kyrkan är belägen inom fornlämning Kävlinge 32:1, som utgörs av Kävlinge gamla bytomt enligt 1795 års karta.

1800-talets enskifte innebar, att de tidigare sammanhållna miljöerna drogs isär och ersattes av en spridd gårdsbebyggelse. I spåren av industrialiseringen utvecklades Kävlinge runt 1890 till en viktig järnvägsknut. I det växande samhället fanns behov av en större kyrka, och Korsbacka kyrka byggdes 1897 norr om den gamla kyrkan. De båda kyrkorna förbands visuellt genom en allé med lindar, lagda i rak axel mellan byggnaderna, en utformning som finns kvar än idag.

Gamla kyrkan ligger centralt i Kävlinge, som idag har 30 000 invånare. I kyrkans närmiljö finns en varierad bebyggelse med i söder huvudsakligen radhus som en ram kring kyrkogården, och i öster omväxlande flerfamiljshus och handelsetableringar. Nordväst om den gamla kyrkan finns två skolbyggnader från tiden kring förra sekelskiftet och ett grönområde, Kävlinge kyrkpark, med hembygdsmuseet Klockaregården. Gården, uppförd av korsvirke med halmtak, flyttades hit från Storgatan på 1950-talet. Huset användes tidigare som skola och som senare klockarbostad.

Kyrkogården omges av en vitputsad mur. I norr finns grindar mot en liten förplats och parkering, från vilken den trädkantade Annelundsgatan för upp mot Korsbacka kyrka. Mellan kyrkogårdarna löper Västergatan, som är en av ortens centralgator. Kyrkplatsen i Kävlinge, med de två kyrkorna från olika tidsåldrar, är utpekad av Länsstyrelsen som en särskilt värdefull kulturmiljö i Kävlinge kommun.