Stäng fönster Smedjebacken kn, NORRBÄRKE KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkan är uppförd på en mindre förhöjning i östra utkanten av Smedjebackens samhälle och i anslutning till sjön Norra Barken. Sjöförbindelserna var länge av stor betydelse men viken väster om kyrkudden är numera hamn för bygdens fritidsbåtar.

Nuvarande Kyrkogatan som löper norr om kyrkan utgör ortens äldsta gata och var den gamla forvägen mot Säter. Den blev senare under en period samhällets huvudstråk och handelsgata. Längs gatan består ännu del av den gamla kyrkobebyggelsen; kyrkan, kyrkoherdebostället (pastorsexpeditionen) och komministergården samt kyrkogården med tillhörande byggnad.

Själva kyrkobyggnaden omgärdas mot norr, öster och väster av en låg mur som avgränsar kyrkotomten mot Kyrkogatan samt utgör stödmur åt terrasseringen med jordmassor kring byggnaden. I öster, norr och väster finns ingångar som markeras av höga vitputsade pelare som inramar stentrapporna. Ingångarna ligger i axel med byggnadens portar i väster och norr samt med sakristians ingång i öster. Pelarna har utkragande putsade profiler i övre kant och kröns av tälttak i kopparplåt som bär förgyllda klot.

Övriga byggnader
Prostgården är belägen på norra sidan av Kyrkogatan, ca 150 meter väster om kyrkan. Gården uppfördes i början av 1800-talet som bruksherrgård för familjen Nordlander. Gården förvär-vades av församlingen 1924 och brukas numera som pastorsexpedition.
Manbyggnaden i två våningar under brutet tak är anlagd med sin baksida mot gatan och har sin huvudfasad vänd mot gårdssidan.
Komministergården är belägen på Kyrkogatans södra sida, ca 400 meter väster om kyrkan. Den är anlagd på en smal tomt som sträcker sig fram till Norra Barken. Manbyggnaden har anor från slutet av 1700-talet. Den har dock genomgått en rad förändringar och även flyttats ca 10 meter längre in från gatan.
(Se ”Prästgårdsinventering”, 1976; 1993)