Stäng fönster Falköping kn, HÄLLESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HÄLLESTADS KYRKA - Kyrkan med kringliggande kyrkogård ligger på en platå i det omgivande kulturlandskapet med sankmark i norr om kyrkan och betesmarker åt väster och söder. Öster om kyrkan, direkt utanför kyrkogårdsmuren, passerar en liten grusväg. Öster om den finns en mindre grusplan bl.a. för parkering. Sydost om grusplanen finns en äldre ekonomibyggnad. Hällestads by ligger söder om kyrkan i ett långt stråk längs Boråsvägen (länsväg 183). Bebyggelsen, uppförd från sent 1800-tal-1930-tal, består främst av bondgårdar och boningshus tillsammans med två f.d. skolhus från 1920 och 1890, och f.d lanthandel.

EKONOMIBYGGNAD- Byggnaden, som sannolikt har samma ålder som kyrkan, har fasader med stående locklistpanel och sadeltak täckt med korrugerad takplåt. I fasaden mot kyrkan finns två dörrar där den högra leder till en redskapsbod och den vänstra till ett torrdass.