Stäng fönster Götene kn, OVA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
OVA KYRKA - Ova kyrka i Ova socken ligger ca 10 km sydväst om Götene och ca 15 km öster om Lidköping. Kyrkan är belägen några hundra meter öster om landsvägen mellan Skeby (6 km mot nordväst) och (Lundsbrunn 5 km mot sydöst). Ca en km i sydöstlig riktning ligger Mariedals slott, vars ägare genom tiderna haft stor betydelse för kyrkan. Slottet började uppföras 1666 av Magnus Gabriel de la Gardie. Arkitekt var sannolikt Jean dela Vallé. Runt slottet ligger före detta arbetarbostäder, ekonombyggnader mm. Här har även funnits kvarn och i närheten av kyrkan har tidigare legat ett tegelbruk.

Kyrkogården är belägen i en svag östsluttning, med kyrkan placerad i den högre belägna, västra delen. I sänkan nedanför ringlar Mariedalsån i riktning mot Vänern i nordväst. Förutom den lummiga ravinen omges kyrkogården av uppodlade lerjordar. På motsatt sida landsvägen ligger det före detta tegelbruket.

Mellan kyrkogården och ån är en plan parkeringsplats samt en ekonomibyggnad. Söder om kyrkogården ligger en trädgård med ett före detta pensionärshem för arbetare (Gamlebo) samt en före detta vaktmästarbostad. Väster om trädgården finns en liten parkeringsplats.

Kyrkogården nås via en avfartsväg från Lundsbrunnsvägen i väster. Mitt emot avfarten ligger en hög fabriksliknande träbyggnad, troligen en före detta kvarn. Vägen upphör att vara allmän i höjd med kyrkogården, där den svänger av mot söder och så småningom leder fram till Mariedals slott. En ännu mindre körväg mellan kyrkogård och angränsande trädgård leder till kyrkans ekonomibyggnad i öster och via en bro över ån ut på angränsande gärden.
EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen från 1992, innehåller personalutrymmen och förråd. Byggnaden har röd locklistpanel, vita snickerier samt sadeltak med tvåkupigt betongtegel.

GAMLEBO OCH FÖRE DETTA VAKTMÄSTARBOSTAD - Det faluröda huset från ca 1900 har tegeltäckt sadeltak och två skorstenar. Före detta vaktmästarbostaden är av samma ålder har inglasad veranda, utbyggnad på baksidan samt tegeltäckt sadeltak.