Stäng fönster Nynäshamn kn, LANDSORTS KAPELL KYRKOMILJÖ, TORÖ SOCKEN, Stockholm

Beskrivning
Samhället Landsort ligger på Öjas sydligaste udde och det är Stockholms skärgårds sydligaste utpost. Sedan många hundra år ligger en viktig fyr och en lotsstation på ön.

Stenfyren är ursprungligen från 1672. Samhället har välbevarad träbebyggelse från årtiondena kring sekelskiftet 1900. Någon fastboende befolkning förutom tullare, lotsar, fyrpersonal, militär och andra i statens tjänst har aldrig funnits på Landsort. Flest invånare var det på 1800-talet, omkring 200 personer. Ön fick så småningom också skola och postkontor.

Under 1900-talet fick ön stor betydelse för försvaret av Stockholms inlopp. En artilleriplats blev klar 1937. Under andra världskriget var som mest över tusen man förlagda till ön. I dag återstår en handfull bofasta. Landsort är känt för sitt magnifika fågelsträck och en populär fågelskådningsplats.