Stäng fönster Västervik kn, GAMLEBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Gamleby socken ligger ca två mil nordväst om Västervik och gränsar i norr till Dalhem och Överum, i nordost till Lofta, i söder till Törnsfall, i sydväst till Hallingeberg och i väster till Odensvi socken. Landskapet är bitvis dramatiskt med skogsklädda höjder och mellan dem dalsänkor eller mindre slätter. Socknen rymmer ett stort antal fornlämningar som visar på omfattande förhistorisk aktivitet. Många av fynden är från brons- och järnålder. Under järnåldern växte området kring Gamleby fram som en centralort, detta p g a läget vid Gamlebyviken och Gamlebyån. År 1275 omnämns Västervik, som Gamleby då hette, för första gången som stad. På 1400-talet beslutade kungen att Västervik skulle flytta till mynningen för Gamlebyviken där Stäkeholms slott byggts. Så skedde också. När det nya Västervik fick stadsprivilegier 1620 förordnades att "Gamble Westerwijk" (dvs Gamleby) skulle bli köping under den nya staden. Gamleby var egen kommun fram till kommunsammanslagningen 1972.