Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Inventering av bebyggelse i STADSDELEN SKYTTEHOLM

 Inventering - Syfte

Syfte
Stadsbyggnadsförvaltningen inledde under sommaren 2010 ett inventeringsarbete av 1960- och 1970-talsbebyggelsen i Solna. Syftet är att få kunskap om samt genomföra en kulturhistorisk klassificering av Solna stads bebyggelse. Det samlade materialet är avsett att användas både som arbetsunderlag i kommunens olika förvaltningar och som information till allmänheten.

Alla byggnader uppförda mellan 1960 och 1979 har inventerats. Undantaget är parklekar, transformatorstationer och idrottsplatser. Arbetsplatsområdena har undantagits då de behöver bedömas i sina helheter. De aktuella stadsdelarna är Hagalund, Huvudsta och Skytteholm. Arbetet kommer att vara avslutat under 2011.

Inventeringsarbetet består av två delar - inledningsvis undersöks arkivhandlingar för varje fastighet i Byggnadsnämndens arkiv och efter det görs platsbesök med besiktning och fotografering. Uppgifterna jämförs sedan. Den kulturhistoriska bedömningen bygger på de uppgifter som framkommer vid inventeringsarbetet.

För indelning av bebyggelsen med hänsyn till dess kulturhistoriska värden har Stockholms stadsmuseums klassificeringssystem använts. Det består av fyra kategorier markerade med olika färger:
Blått anger bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.
Grönt betyder att fastigheten har bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Gult avser en fastighet med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.
Fastighet markerad med grått går inte att hänföra till någon av ovanstående kategorier.

De olika klassificeringarna avser en anläggning. En anläggning kan bestå av flera fastigheter med flera hus eller endast en fastighet och ett hus. En grupp byggnader uppförda tillsammans, i ett sammanhang blir vanligtvis en anläggning.

Allt arbete dokumenteras och sammanställs för att slutligen registreras och göras sökbart i Riksantikvarieämbetes Bebyggelseregister. Allteftersom bebyggelsen inventeras publiceras materialet i Bebyggelseregistret