Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERVIK GLADHAMMARS KLOCKARBOL 1:1 - husnr 3

 Byggnad - Värdering

8/25/04
Motivering
Gladhammar kapell uppfördes som gravkapell 1936-38 efter ritning av Johannes Dahl, Tranås. Dahl var aktiv i länet under främst 1930-60-talet och är också upphovsman till Bockara kapell. Dessutom står Dahl bakom många av den tidens stora renoveringar av äldre kyrkobyggnader.

Kapellet uppfördes i en form som skulle anspela på Gladhammars gamla kyrka, som legat ungefär på samma plats. På dagens begravningsplats har kapellet en betydelsefull placering, efter vilken kyrkogårdens struktur i viss mån anpassats. Kapellet har genomgått en större renovering 1994 då byggnaden anpassades för att nyttjas även för mindre gudstjänster. Utvändigt skedde förändringen vid ingången till sakristian som förminskades och försågs med en dörr som inte anpassats till kapellets uttryck. I övrigt är kapellet exteriört välbevarat, med de skifferklädda fasaderna och taket, de småspröjsade fönstren och vapenhusets dörrpar. Interiört tillläggsisolerades och vävkläddes väggarna 1994. Uttrycket interiört är i övrigt välbevarat sedan tillblivelsetiden, med det vackert välvda taket, den sammanhållna färgsättningen i grågrönt med röd accent och den gamla altartavlan.

Sammanfattningsvis
· Gladhammar kapell har lokalhistoriska och arkitektoniska värden och utgör ett relativt välbevarat exempel på kapell uppfört under 1930-talet.
· Kapell och kyrkogård tillsammans med fd skola, lärarbostad och ålderdomshem samt den näraliggande kyrkan utgör en värdefull kulturmiljö med höga kulturhistoriska värden. Miljön ligger inom område som klassats som riksintresse för kulturmiljövården.

Värdering utförd av Kalmar läns museum på uppdrag av Linköpings stift