Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖRNSKÖLDSVIK ANUNDSJÖ PRÄSTBORD 1:222 - husnr 2, ANUNDSJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

ANUNDSJÖ KYRKA (akt.)
12/31/04
Motivering
Anundsjö senmedeltida kyrka ligger centralt i det betydligt modernare Bredbyn. Det är en välskött salskyrka med senare tillagda vapenhus och sakristia. Exteriört präglas den av sitt medeltida ursprung med solida murar och brant sluttande spånbeklätt sadeltak, dock med 1700-talets tillägg i form av putsade fasadytor, sakristia i norr och en mycket utrycksfull, konstfärdigt utstyrd klockstapel i trä. Kyrkotomtens inramning av alltför enkel staketkaraktär, samt samhällets okänsligt placerade bebyggelse strax inpå i söder, förtar dock det ålderdomliga intrycket.

Interiört karaktäriseras kyrkorummet av sin medeltida rumslighet med två kryssvalv, men med tillägg av flera restaureringsinsatser - 1700-talets snickerier i form av predikstol, altaruppsats, altarring och läktare; mindre av 1925 års ombyggnad, men desto mer av 1950-talets stora restaurering då färgsättningarna på snickerierna förändrades radikalt i en historicerande riktning och golvet i långhus och kor byttes ut till tegel. Till detta skall läggas 1979 års arbete med orgelläktarens front.

Intrycket kring korets centrala altaranordning med barockformad inramning, bemålad predella från 1860-talet, fönsterglas med målning från 1913, samt historicerande färgsättning från 1951-52 på altarringen kan inte bli annat än förvirrande. Tegelgolvet ger kyrkan ett stumt uttryck och är för norrlandskyrkor ett främmande inslag. Alla ombyggnader av läktare bidrar också till en blandad karaktär. Det vi ser är i huvudsak 1950-talets uppfattning om en medeltida kyrkas 1700-talsinredning genomlyst av det sena 1900-talets moderna behov av komfort - värme, ljus, ljud- samt ingenjörsmässiga krav på exakthet beträffande ytfinishen.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH SKÖTSEL AV KYRKAN:
*Exteriörens branta takfall med spånklätt tak, takkam och takryttare
*Den vackra, spånklädda klockstapeln
*1500-talets fåtaliga spår av dekormåleri på vägg- och takytor
*Triumfkrucifix från 1500-talet och dopfunt från 1600-talet
*De tidiga 1700-talets snickerierna med predikstol, altaromramning, altarring, nummertavla, bänk- och läktarfronter
*1700-talsandan i inredningsmåleriet, vilket inbegriper bänkfronternas originella lanskapsmåleri i fyllningarna