Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY KYRKAN 1 - husnr 1, VÄSTERLÖVSTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Västerlövsta kyrka (akt.), VÄSTERLÖVSTA KYRKA (akt.)
9/1/08
Motivering
Västerlövsta kyrka har ett dominerande läge på en höjd i utkanten av tätorten Heby. Den är av stor betydelse för landskapsbilden i området. Kyrkan är ett välbevarat exempel på en senmedeltida salkyrka med sakristia jämte en kapellutbyggnad i norr av ett slag som är kännetecknande för en stor grupp kyrkor i Uppland, Västmanland och Dalarna. Vanligt hos dessa kyrkor är även att det funnits en läktare ovan sakristian som med en vid båge öppnar sig mot koret. Denna s.k. gapskulle med tillhörande tegeltrappa är till stor del bevarad i Västerlövsta kyrka. Karakteristiskt för kyrkan är även det stora tornet i väster från 1800-talet med sin mäktiga lanternin och spira i nybarockstil från 1904 ritat av den kände arkitekten och konstnären Agi Lindegren.

Interiören präglas i hög grad av de rikt utformade stjärnvalv där valvribborna dragits ut och formats till fantasifulla figurer. Sådana ”gubbvalv” förekommer hos en stor grupp kyrkor i delar av Mälardalen och bergslagsområdet. Det stora altarskåpet från omkring 1520 är tillverkat i Antwerpen och är ett av de märkligaste altarskåpen i Uppland, dessutom mycket välbevarat i ursprungligt skick. Interiören bär också vittnesbörd om olika restaureringsinsatser under 1900-talet som speglar restaureringskonstens utveckling.

Kyrkogården har en välbevarad, traditionell utformning med ett stort antal påkostade gravar från 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Gravarna över några av industrisamhället Hebys stora industriidkare i slutet av 1800-talet har ett lokalhistoriskt värde.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkogårdens traditionella karaktär med stenmur och trädkrans samt en stor mängd äldre gravar har ett stort kulturhistoriskt värde samt ett stort miljöskapande värde.
• Kyrkogården äger även stora stämningsmässiga värden.
• Kyrkan har ett stort arkitektur- och kulturhistoriskt värde som exempel på en mycket välbevarad senmedeltida salkyrka.
• Kyrkan är intressant ur restaureringshistorisk synvinkel som ett exempel på tidstypiska restaureringsinsatser under 1900-talet.
• Interiörens gubbvalv och dess kalkmålningar äger ett stort konsthistoriskt värde och har stor betydelse för upplevelsen av interiören.
• Den restaurerade gapskullen och tegeltrappan dit upp har ett stort byggnadshistoriskt värde.
• Det dominerande västtornet med sin höga tornspira är synlig vida omkring och utgör ett viktigt landmärke i trakten och har även ett stort arkitekturhistorisk värde.
• Det stora senmedeltida altarskåpet tillverkat i Antwerpen är ett av de märkligaste i sitt slag i hela Uppland. Det är av omistligt konst- och kulturhistoriskt värde.
• Kyrkans dopfunt från 1200-talet är dess äldsta inventarium och av mycket stort kulturhistoriskt värde.