Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ EVIGHETEN 2 - husnr 1, HÄSSLEBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

HÄSSLEBY KYRKA (akt.)
9/30/06
Motivering
Hässleby kyrka är en landsortskyrka som uppfördes i den nyklassiska traditionen, men fick en mer modern och framåtblickande nyromansk stildräkt. De nyromanska stildragen uttrycks främst i kyrkans exteriör som är välbevarad - genom tornets spetsiga gavelparti, takfrisens rundbågeblinderingar och dörromfattningarnas avtrappade inramning. Materialval och utförande vid senare tiders underhållsåtgärder har gjorts i enlighet med ursprunget från 1859 vilket är av stort värde för byggnadens autenticitet.

Interiören och inredningen präglas av flera olika tidsskikt vilket berättar om olika skeden i kyrkans historia. Färgsättningen som utgår från altartavlornas färger är en viktig del och håller ihop interiören idag.
Från kyrkans äldsta historia är enskilda inventarier av mycket stort värde – t ex Kristusfigu-ren från 1400-talet på norra långhusväggen, kistan med intarsiaarbetena i koret från 1500-talet, träfigurerna på predikstolen och delar av denna från 1600-talet. Av ursprungsinredningen från 1859 märks främst trädetaljer såsom bänkdörrar, läktarbröstning, pelare till orgelläktaren mm. Ursprungliga färger finns bevarade dels under nuvarande färgskikt och dels på utplockade delar som förvaras på tornkammaren. Från 1900-talet märks såväl den nya altaruppsatsen i nyrenässans från 1920-talet som de fyra målningarna i denna från 1960-talet utförda av Waldemar Lorentzon.

Sammanfattning
- Kyrkans exteriör är välbevarad och typisk för de tidiga kyrkor som uppfördes i historiserande stilarna under 1800-talets andra hälft.
- Senare tiders underhåll av exteriör har gjorts i enhetlighet med ursprunget vilket är värdefullt för känslan av autenticitet.
- Interiört präglas kyrkorummet främst av de två omgestaltande renoveringar som genomfördes under 1900-talet. Dess påverkade främst altaret och predikstolen. De olika tidsskikten i interiören berättar om förändringar i kyrkans historia
- Altartavlorna från 1961 har varit styrande för kyrkorummets senare färgsättning som är viktig för hålla samman kyrkorummet till en enhet.
- Ursprungliga delar från den nyromanska originalinredningen är få och kyrkorummets präglas idag av en mer neutralt klassiserande inredning med modernistiska inslag. Stilmässigt är interiören självständig från den nyromanska exteriören.
- Äldre föremål tagna ur bruk och förvarade på vind och tornkammare har ett stort värde i berättandet om kyrkans historia som gudstjänstrum.