Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ JÄT 17:1 - husnr 1, JÄTS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Jäts gamla kyrka (akt.), JÄTS GAMLA KYRKA (akt.)
1/1/07
Motivering
Medeltida kyrkor har ofta ett brokigt förflutet och har inte sällan utsatts för genomgripande förändringar under årens lopp. Jäts gamla kyrka är inget undantag, men har ändå en mycket väl bevarad karaktär, med tyngdpunkt i 1600- och 1700-talens omdaningar.

Exteriören är mycket lite förändrad sedan 1700-talet, då vapenhuset och ingången flyttades, sakristian tillkom och de befintliga fönstren förstorades. Till det yttre är den medeltida karaktären relativt intakt trots dessa ingrepp. Dess romanska arv finns kvar i de robusta murarna, de högresta spånklädda taken och inte minst i de unika takstolarna.

På insidan har Jäts gamla kyrka en av de bäst bevarade barockinredningarna i länet. Både bänkar, läktare och det fantastiska måleriet härrör från 1600- och 1700-talen och det senare kan både dateras och knytas till tre särskilda kyrkomålare. Dekormåleriet var under en lång period övermålat då nyklassicismens enkla ideal rådde, men togs fram och konserverades vid en restaurering åren 1972-74. Denna väl sammanhållna interiör är mycket värdefull ur ett kulturhistoriskt perspektiv och bör vårdas med största försiktighet.

Jäts gamla kyrka sattes på undantag efter att den nya invigts 1909 och var till och med nära att rivas. Den räddades dock och lagades nödtorftigt för att inte helt förfalla. Den har sedan dess restaurerats ett flertal gånger och är numera återställd i ett mycket fint skick. Den är med sitt stora kulturhistoriska värde närmast att betrakta som en museikyrka även om den ännu används i viss utsträckning. Det är därför mycket viktigt att man vid framtida underhållsåtgärder tar största möjliga hänsyn till kyrkans stora kulturhistoriska värde.