Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN TYNGSJÖ KYRKA 1:2 - husnr 3, TYNGSJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

TYNGSJÖ KYRKA (akt.)
5/2/05
Motivering
Kyrkan i Tyngsjö är ett minnesmärke över koloniseringen och levnadsvillkoren i den ogäst-vänliga och otillgängliga finnmarken. Vid Tyngsjö bildades en av de få byarna i den glesbefolkade bygden, som fram till 1817 saknade kyrka.

Nygotiska kyrkor som tillkom under slutet av 1800-talet uppfördes oftast på platser där kyrka tidigare saknats eller som ersättare för små uttjänta kyrkobyggnader. Tyngsjö fick sitt första kapell 1817, en anspråkslös och illa uppförd byggnad. På 1850-talet fick byn en ny kyrkogård som lokaliserades till Orrudden och 1875 kunde nuvarande kyrka invigas på samma plats. Kyrkan, kyrkogården och prästgårdens placering på en udde vid Tyngsjön ger kyrkplatsen en unik karaktär.

Tyngsjö är ett sällsynt exempel på en till större del orörd nygotisk träkyrka. Av det fåtal övriga nygotiska träkyrkor som uppfördes inom Dalarna är det endast Hamra (Uppsala stift) som liksom Tyngsjö har bevarat sin ursprungliga utformning och karaktär.

Utvändigt är kyrkan i stort oförändrad med undantag av takbeläggningen. Invändigt är förändringarna få och kyrkan präglas av en stram enkelhet, ljus och rymd. Numera ovanlig är korabsiden med sin skärmvägg (sakristieskrank), som dels skiljer sakristian från kyrkorummet och dels ingår i altaranordningen.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön

• Kyrkans ovanligt välbevarade originalutförande, såväl in- som utvändigt
• Bevarade ursprungliga inredningar och detaljer, bl.a. de öppna bänkarna, predikstolen och läktaren
• Korväggen / sakristieskranket och den bakomliggande sakristian, en tidstypisk inredningslösning som
numera är ytterst sällsynd
• Om färgsättning skall förnyas bör ursprunglig färgsättning återskapas
• Kyrkomiljön; bl.a. kyrkans, kyrkogårdens och prästgårdens unika läge