Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG HOV 1:52 - husnr 3, HACKÅS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Hackås kyrka (akt.), HACKÅS KYRKA (akt.)
9/1/04
Motivering
Kyrkoanläggningens avskilda placering i det öppna läget vid Storsjöns strand med ångbåtsbrygga och kyrkbåthus, kyrkstallar och församlingshem ger miljön runt Hackås kyrka en särpräglad, storslagen karaktär. Den medeltida absidkyrkan är den enda bevarade i Norrland. Till exteriören är det romanska ursprunget tydligt i de östra delarna och 1770-talets ombyggda mansardtak harmonierar väl med det branta kortaket. I par med klockstapeln ger den förstorade kyrkobyggnaden även en god bild av det jämtländska 1700-talets kyrkobyggnadsideal.

Invändigt präglas kyrkorummet sedan 1920-talets restaurering av framförallt två tidsskikt i kyrkans historia, kalkmålningarna från 1601 och det sena 1700-talets omgestaltningsprogram med dess luftiga kyrkorum och typiskt jämtländska och högklassiga rokokosnickerier. Skenperspektivet från 1810 visar stilskiftningen mot nyklassicism och hur väl man avstämt den mot rokokon.

1200-talsmålningarna i absiden är unika i Sverige och dessutom ovanligt väl bevarade. De visar på kulturella kontakter västerut. 1600-talets renässansmålningar som är särskilt väl bevarade i det gamla koret är ett kulturhistoriskt högintressant och viktigt tidsdokument från perioden då Jämtland tillhörde Danmark. I jämförelse med absidens målningar av Margaretalegenden gestaltar de efterreformatoriska målningarna berättelser ur gamla och nya testamentet med syftet att förkunna ordet.

Att särskilt tänka på i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Miljön kring kyrkan har varit en betydelsefull plats i Storsjöbygden sedan mer än tusen år

Kyrkobyggnaden är ett väl bevarat medeltida byggnadsverk med tidstypiska tillägg från andra hälften av 1700-talet och tillhör ett nationellt omistligt kulturarv

Den medeltida takkonstruktionen över nuvarande sakristian och absiden

Putsen som följer murlivet

Samtliga kalkmålningar i absid, kor/sakristia och långhus

Johan Edler d.ä altaruppsats och predikstol från 1700-talet

Den slutna bänkinredningen med korskrank och kolonner från 1700-talet

Inventarier som Skanckekronan, votivskepp och dopfunt

Innertakets konstruktion med plafondmålningar och kullist