Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster JÄRFÄLLA KALLHÄLL 1:19 - husnr 1A, KALHÄLLS KYRKA (SANKT LUKAS KYRKA)

 Byggnad - Värdering

KALHÄLLS KYRKA (SANKT LUKAS KYRKA) (akt.)
1/1/05
Motivering
t Lukas kyrka är byggd 1977 som stadsdelskyrka i Kallhäll och blev församlingskyrka när Kallhälls församling bildades 1992. Anläggningen innehåller kyrkligt centrum med kyrka, församlingssal och församlingsgård. De olika verksamheterna avspeglar sig i exteriören som urskiljbara byggnadsdelar, men utförda med samma gula fasadtegel. Arkitekten har använt sig av bågen som motiv vid utformningen av kyrksal och klockstapel.

Kyrkorummet präglas av den konstnärliga utsmyckningen, särskilt de två höga fönstrens glasmosaiker, vilka liksom i gotikens kyrkor ger rummet en känsla av mystik. Altartavlan, med motivet Agnus Dei är utförd i fårskinsmosaik av målarinnan Britta Reich-Eriksson, som även gjort glasmosaikerna och träkolonnernas bladverk av murgröna. Krucifixet på altaret, med motivet Korsgestalt, är utfört i brons av bildhuggaren Liss Eriksson. Kyrkorummets möblering, med fristående altarbord, mobilt knäfall och kvarter med stolar, är representativ för tidens liturgiska krav. Armaturen, med tolv ljuspunkter i en krans över altaret, är symbol för de tolv apostlarna. Övriga armaturer är utförda av förgylld plåt med motiv från växtriket.

Kyrkans inredning, konstnärliga utsmyckning och inventarier är från kyrkans byggnadstid. Till inventarier äldre än kyrkan hör ett altarkläde i grönt från 1950-talet av Elsa Kraft och ett altarbrun av Gunnar Haking från 1964 samt nattvardssilver från 1967 av Lars Fleming. Inventarierna kommer från S:t Lukassalen i Kallhäll.

Att särskilt tänka på vid förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
• kyrkans läge i stadsbilden och kyrkotomtens planering och vegetation
• material och färgsättning i anläggningens exteriör
• material, ytbehandling och färgsättning i anläggningens interiör
• kyrkorummets konstnärliga utsmyckning och inredning, tillkommen i ett sammanhang