Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA ANGARNS KYRKA 1:1 - husnr 1, ANGARNS KYRKA

 Byggnad - Värdering

ANGARNS KYRKA (akt.)
10/10/04
Motivering
Angarns kyrka ligger i ett dominerande höjdläge, vida synlig i det öppna landskapet. Kyrkomiljön är mycket tät och välbevarad med stenmuren, delar av trädkransen, grusgångar liksom klockstapeln som står på en egen platå, en bit ifrån kyrkan. Kyrkomiljöns värden som ett sockencentrum förstärks av den gamla skolan som ligger direkt öster om kyrka.

Angarns kyrka är möjligen en av de första salkyrkorna som uppfördes i Uppland. Vapenhus och sakristia tillkom sekundärt. Till sin form har Angarns kyrka ännu idag den karaktäristiska medeltida formen där byggnadskroppen är kort i förhållande till sin bredd. I murverket finns fortfarande spår som skvallrar om kyrkans äldre tak, ett treklöverbladsformat trätunnvalv, som föregick det platta trätaket och det nuvarande valmade segmentvalvet.

Den medeltida takkonstuktionen finns dock ännu bevarad i vapenhuset liksom i sakristian. I sakristian finns dessutom det medeltida kryssvälvda valvet bevarat. Det medeltida murverket, liksom takkonstuktionen, har byggnadshistoriska värden som dokument över den medeltida byggnadstekniken.

Under 1700-talet genomfördes ett antal omgestaltningar som kommit att prägla kyrkans karaktär, framförallt interiört. Från 1700-talet härstammar långhusets valmade och segmentformade valv, orgelläktaren, predikstolen liksom altare och altarring. Under 1800-talet tillkom orgelfasad och altararrangemanget med förgyllt kors och bemålningen kring korfönstret. 1800-talets tillägg anknyter mycket väl till den klassicistiska stilen. I samband med renoveringen 1946 förstärktes interiörens klassicistiska karaktär på så sätt att de öppna och 1800-talsmässiga bänkarna med rundade gavlar, ersattes med slutna bänkkvarter i klassicistisk stil.


Dopfunten liksom triumfkrucifixet utgör direkta anspelningar på det medeltida kyrkorummet och kopplar således vidare till kyrkans medeltida historia.

Kyrkan ger en känsla av autenticitet och patina, som förstärker och fördjupar upplevelsen av den historiska miljön. Sammanfattningsvis torde Angarns kyrka ha en av stiftets, i sen tid, minst rörda kyrkorum.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

• kyrkomiljön utgör en mycket tät och välbevarad helhet med kyrka, klockstapel liksom intilliggande äldre skolbyggnad
• kyrkogårdens välbevarade struktur med grusgångar och trädkrans från 1890-talet
• kyrkans medeltida murverk och valv samt medeltida takstolar ovan vapenhus och sakristia
• 1700-talets interiöra omgestaltning i klassicerande stil, med bland annat valmat segmentvalv, orgelläktare, predikstol, altare och altarring
• orgelläktarens bevarade bänkar från 1700-talet, äldre gradänger, liksom de trearmade ljusbärarna
• 1800-talets tidstypiska altararrangemang med förgyllt kors och muralmålning kring altarfönstret
• de slutna bänkarna som fyller det lilla kyrkorummet på ett traditionellt sätt och som väl ansluter till den klassicistiska karaktären
• kyrkans medeltida inventarier utgör betydelsefulla länkar till kyrkans äldre historia