Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA SKÅNELA 8:1 - husnr 1, SKÅNELA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Skånela kyrka (akt.), SKÅNELA KYRKA (akt.)
9/1/03
Motivering
Skånela kyrka är den tidigaste av länets fyra östtornskyrkor och har med sina sandstensdetaljer en unik detaljutformning av ovanligt hög arkitektonisk kvalitet. Kyrkan har därför antagits vara byggd på kungligt initiativ av en utländsk mästare. Ur arkitekturhistorisk synpunkt hör Skånela kyrka till en av de mer intressanta tidigmedeltida stenkyrkorna i Uppland.

Sin nuvarande utformning fick kyrkan huvudsakligen under senmedeltiden då den utvidgades genom flera utbyggnader.

Kyrkorummet har tillkommit i flera etapper under medeltiden och har en medeltida karaktär med sina bemålade valv och relativt sparsamma inredning. Interiören är med sina harmoniska proportioner och fina detaljer unik. Bänkinredning, altare och skrank, dopfunt och korfönster tillkom vid 1950-talets restaurering då även de medeltida kalkmålningarna togs fram och kyrkans medeltida karaktär förstärktes. Restaureringens arkitekter var Erik Fant och Rolf Bergh och utgör vittnesbörd om sin tids syn på bevarandeideologi.

Gravkoret påminner om det närliggande Skånelaholms slott och ger en bild av den roll godset Skånelaholm spelat i bygdens och kyrkans liv.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- kyrka med muromgärdad kyrkogård omfattande kulturhistoriskt värdefulla gravvårdar och växtlighet utgör en samlad miljö som ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården
- kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden med bevarade murverk och valv.
- kyrkan har en utformning av tyskt ursprung av hög arkitektonisk kvalitet och är unik för Upplands landsbygd.
- kyrkans sandstensdetaljer har tydlig finess i utförandet och var redan vid tiden för kyrkbygget något enastående på Upplands landsbygd.
- kyrkans spåntäckning är av stort kulturhistoriskt värde då endast få kyrkor täckta med spån finns bevarade på Upplands landsbygd
- korets, ursprungliga, fint utformade romerska kryssvalv är unikt för Uppland.
- interiörens medeltida prägel med framtagna kalkmålningar på valv och väggar samt den sparsamma inredningen är av stor betydelse för upplevelsen av kyrkan
- framtagna kalkmålningsfragment av medeltida ursprung. Målningarna omfattas av målningar från 1400-talets förra hälft, en period sparsamt företrädd i uppsvenskt kyrkomåleri, och är unika i sin art.
- den väl bibehållna, senmedeltida, Mariabilden av hög konstnärlig klass
- predikstolen från 1789 är en typisk representant för den gustavianska tiden och vittnar om 1700-talet tillägg till kyrkorummet.
de allegoriska skulpturerna, placerade i det norra kapellet, vid ingången till det jenningska gravkoret, ingick i den på 1760-talet uppställda altaruppsatsen av Magnus Granlund. Den ofta anlitade Magnus Granlunds altaruppsatser har i fler fall tagits bort. Skulpturerna visar på ett förändringsskede i kyrkans historia.
- Jennings gravkor i kapellet bär vittnesbörd om en välbärgad samhällsklass som byggde monoment över sig själva i kyrkorna men också om Skånelaholms anknytning till Skånela kyrka.
- kyrkans nuvarande utseende och inredning bär vittnesbörd om 1950-talets restaurering, då de medeltida kalkmålningarna togs fram och kyrkans medeltida karaktär förstärktes.
- grässlänten, väster om kyrkan, bör bevaras fri från ytterligare gravvårdar då den är av stor vikt för upplevelsen av kyrkomiljön.