Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE NÄRTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, NÄRTUNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Närtuna kyrka (akt.), NÄRTUNA KYRKA (akt.)
12/3/08
Motivering
Närtuna kyrka har en mångfacetterad byggnadshistoria med många intressanta drag. Ursprungligen har kyrkan haft långhus av trä, invid detta byggdes nuvarande sakristia och torn vilka är de äldsta delar som forfarande återstår. Tornet har tydliga drag av försvarstorn genom att det urprungligen haft ingång som endast kunnat nås med stege. Något senare byggdes långhuset och vid medeltidens slut byggdes vapenhus och koret byggdes ut vilket gav kyrkan en salskyrkoplan. Sammantaget ger detta en varierad exteriör med många historiska spår. Interiören är ljus och öppen med tydligt klassicistiska inslag som altaranordning och orgel.

Kyrkomiljön är tilltalande med sitt läge i en södersluttning. Kyrkogården har ett betydande inslag av äldre gravar från varierande skikt av samhället och har också vacker och väl avvägd vegetation.



Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
-De äldre delarna av kyrkobyggnaden har ovanligt hög ålder. Bevarat medeltida västtorn är relativt ovanligt.
-Murverken är oförändrade sedan 1500-talet.
-Kyrkoanläggningen är i sin helhet imponerande med den stora högresta kyrkobyggnaden i centrum omgiven av den väl avgränsade kyrkogården.
-Interiören har en ljus klassicistisk prägel med vita väggar och valv samt orgel i empirestil och altaranordning med tydliga nyklassicistiska drag. Tillsammans med den volym som ges av de medeltida valven skapas ett behagligt kyrkorum.
-Altaranordningen är ovanligt väl komponerad i samklang med koret och särskilt östfönstret..
-Kyrkogården har inte utvidgats sedan åtminstone 1600-talets mitt och är helt omgärdad helt gråstensmur. Portalen i nordöst är med sin putsrustik ett elegant komplement till gråstensmuren.