Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE LOHÄRADS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 2, LOHÄRADS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Lohärads kyrka (akt.), LOHÄRADS KYRKA (akt.)
7/7/07
Motivering
Lohärads kyrka är ett tidigt exempel på kyrkotypen med rakt avslutat kor som kom att få betydelse under lång tid. Kyrkan är byggd i många små steg och visar hur man etappvis byggde en kyrka i en bondesocken som Lohärad. Byggnaden bär också spår av hur uppgiften att reparera efter att tornet rasat löstes. Kyrkorummets dekoration har spår av medeltiden genom de kalkmålningar som återstär och kyrkans format understryker detta. Samtidigt är 1700-talet tydligt närvarande med ljus interiör och en väl sammanhållen inredning. Kyrkogården karaktäriseras av öppenhet i samklang med det omgivande landskapet. Genom klockstapeln med sin klassicistiska arkitektur är en helt ny tid närvarande exteriört i anläggningen.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkan har förändrats i många små steg och har genomgått förhållandevis få större genomgripande omgestaltningar vilket kräver stor lyhördhet för de enskilda delarnas historiska sammanhang och betydelse för helheten.

• Kyrkorummet är ljust och inbjudande samtidigt som det genom sin skala är intimt och genom kvarvarande målningar förmedlar ett medeltida arv.

• Inredningen har mestadels tillkommit under 1700-talet. Den slutna bänkinredningen liksom predikstol, altaruppsats ger tyngdpunkt åt detta århundrade i karaktären.

• Altaruppsatsen har en fascinerande tillkomsthistoria som även minner om ekonomiska förhållanden. Altaruppsatsen är utseendemässigt så särpräglad att den drar besökarens intresse till sig.

• Kyrkogården har en öppen karaktär som understryks av det omgivande öppna odlingslandskapet. Även omgivningarnas öppna karaktär bör säkerställas.

• Klockstapeln avviker arkitektoniskt från den övriga kyrkoanläggningen och utgör en tydligt självständig enhet. Klockstapeln är genom sin storlek, läge och utformning ett landmärke i landskapet kring kyrkan.