Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOLLNÄS RENGSJÖ PRÄSTBORD 1:10 - husnr 1, RENGSJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

Rengsjö kyrka (akt.), RENGSJÖ KYRKA (akt.)
4/7/05
Motivering
Rengsjö kyrka ligger väl exponerad på en höjd i samhället och ingår i en kyrkmiljö som är en del av riksintresse för kulturmiljövården. Kyrkobyggnadens exteriör är välbevarad från byggnadstiden och har med undantag från byte av takmaterial i stort sett bara genomgått underhållsåtgärder under tidens gång. Karaktäristiskt för byggnaden är att tornet är placerat på norra långsidan, något som är mindre vanligt.

Medan exteriören är välbevarad sedan slutet av 1700-talet har interiören genomgått flera förändringar. De två största restaureringarna som lämnat tydligast spår skedde 1926 och 1968. Förändringarna har skett p.g.a. praktiska och tekniska problem. Det tunnvälvda rummet är typiskt för den gustavianska tidens kyrkobyggnader. Altaruppsatsen, predikstolen och pyramiderna har ett stort konsthistoriskt värde trots att de två förstnämnda har blivit något ombyggda.

Även om kyrkogården har utvidgats ett flertal gånger finns delar av den ursprungliga bogårdsmuren bevarad. Att platsen har använts som kyrkplats så länge tyder på lång kontinuitet och historisk förankring.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• Kyrkan med dess oexploaterade kyrkotomt och kyrkogården med begravningsplatserna utgör två skilda enheter och är mycket ovanligt.
• Samtliga byggnader; kyrkan, gravkapellet, stigporten och länsmansgraven är viktiga för den miljömässiga upplevelsen av kyrkomiljön.
• Det arkitektoniska sambandet mellan byggnaderna på kyrkogården visar på omsorgsfull utformning även vid senare tillägg.
• Kyrkobyggnadens exteriör är bevarad i sin ursprungliga utformning och har en tydlig prägel av sent 1700-talet.
• Det tunnvälvda kyrkorummet är typiskt för den gustavianska tidens kyrkobyggnader.
• Predikstolen och pyramiderna är konsthistoriskt intressanta då de härstammar från den gamla kyrkan. Altaruppsatsen och orgelfasaden är relativt välbevarade från tidpunkten då de byggdes.
• Den av järnstaketet inhägnade miljön runt kyrkobyggnaden är återhållsamt utformad och framhäver därför byggnadens arkitektoniska detaljer.
• Kyrkogården har en historisk kontinuitet då den använts som begravningsplats redan vid tiden för den gamla kyrkan. Kyrkogårdens utvidgningsfaser är tydligt läsbara i form av murar och terrasseringar.