Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA VÄNGE 5:1 - husnr 1, VÄNGE KYRKA

 Byggnad - Värdering

Vänge kyrka (akt.), VÄNGE KYRKA (akt.)
6/17/04
Motivering
De för kyrkogården viktiga karaktärsskapande dragen är bogårdsmuren, entréerna med smidesgrindar samt den väl uppväxta, gamla trädkransen av lönnar. Vidare är grusgångarna ett annat viktigt miljöskapande element. Kyrkogården har en rik uppsättning gravar från 1800-talets mitt och framåt som på ett tydligt sätt illustrerar förändringarna i begravningsskicket.

Kyrkobyggnaden är åtminstone exteriört ett välbevarat exempel på hur man i slutet av 1800-talet hanterade tillbyggnaden och ombyggnaden av en medeltida kyrka. Resultatet är ett utmärkt och mycket tidstypiskt prov på 1880-talets nystilsarkitektur, den här gången i romanska former blandat med nygotik och lite renässans. Interiört visar kyrkan prov på 1900-talets stilideal vid restaureringar. På 1930-talet försökte man återställa så mycket som möjligt av den medeltida interiören genom att avlägsna 1880-talets tillägg och frilägga 1400-talsmålningarna i långhus och vapenhus. På 1970-talet ersattes bänkkvarteren delvis med lösa stolar, vilket varit en trend i de senaste decenniernas hantering av kyrkointeriörer.

Att särskilt tänka på:
1. Kyrkogården präglas i hög grad av den omgivande trädkransen som består av stora, gamla lönnar vilka bidrar till miljöns ålderdomliga karaktär.
2. Det stora antalet grusgravar med olika typer av inramningar och gravvårdar utformade enligt skilda tiders stilideal är av stort miljöskapande värde. De har även ett betydande kulturhistoriskt värde då de så tydligt visar begravningsskickets utveckling under de senaste seklerna.
3. Vänge kyrka är utvändigt ett mycket välbevarat exempel på det sena 1800-talets arkitektoniska stilideal och illustrerar också tydligt den tidens restaureringsideologi.
4. Tornspiran har ett formrikt plåtslageriarbete som är av stor betydelse för kyrkans karaktär.
5. Interiörens medeltida kalkmålningar har ett stort konsthistoriskt värde.
6. Interiören i Vänge kyrka avspeglar både 1930-talets restaureringsideologi och senare decenniers sätt att anpassa ett kyrkorum till nya funktionskrav.