Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA VAKSALA 2:1 - husnr 1, VAKSALA KYRKA

 Byggnad - Värdering

vaksala kyrka (akt.), VAKSALA KYRKA (akt.)
4/1/06
Motivering
Vaksala kyrka är med sin höga tornspira synlig vida omkring i slättlandskapet och östra delarna av Uppsala. Trots närheten till staden har miljön kring kyrkan ändå bevarat en ålderdomlig prägel. Kyrkan tillhör de äldsta i länet och har bevarat ett ursprungligt torn från den romanska epoken, vilket är sällsynt. Tornspiran från 1600-talets slut bidrar i hög grad till kyrkans ålderdomliga karaktär.

Kyrkogården har även den en traditionell, ålderdomlig karaktär till vilket inte minst de många grusgravarna och många påkostade gravvårdar från 1800-talet och tidiga 1900-talet bidrar. Kyrkogårdsmuren med sin omgivande trädkrans är ett viktigt miljöskapande element. Den senmedeltida boden i gråsten och tegel väster om kyrktornet är i sitt slag unik och bidrar i mycket hög grad till kyrkomiljöns kulturhistoriska och stämningsmässiga värden.

Invändigt präglas kyrkan av sina medeltida rumsformer med putsade och målade ribbvalv samt av den fasta inredningen från slutet av 1700-talet. Altarskåpet är ett av de förnämsta exemplen i sitt slag som över huvud taget finns i någon svensk sockenkyrka. Det är tillverkat i Antwerpen i början av 1500-talet.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

– Vaksala kyrka har ett dominerande läge och är synlig vida omkring. Den har ett mycket stort miljöskapande värde och står för en månghundraårig kontinuitet i landskapsbilden. Det är därför angeläget att ingen ny bebyggelse tillåts tränga närmare kyrkomiljön.
– Kyrkomiljön utgör, trots att staden krupit allt närmare, en ålderdomlig, väl sammanhållen miljö med stora upplevelsemässiga värden och traditionsvärden.
- Den medeltida boden i tegel och gråsten är unik i sitt slag och har ett mycket stort byggnadshistoriskt värde samt ett stort miljöskapande värde.
- Kyrkogården har bevarat en traditionell karaktär präglad av 1800-talet och det tidiga 1900-talet, vilket ger den ett stort miljöskapande värde och ett kontinuitetsvärde.
- Vaksala kyrka har en lång och omväxlande byggnadshistoria och illustrerar hur en ursprungligen romansk kyrka byggts om och till under medeltiden, vilket ger den ett mycket stort byggnadshistoriskt värde.
– Kyrkans murar illustrerar förändringar i byggnadens historia och har ett stort dokumentvärde samt ett pedagogiskt värde.
– Interiörens fasta inredning i form av bänkar och predikstol och orgel från den nyklassicistiska epoken kring 1800 har ett stort värde för kyrkorummets karaktär samt vidare stort konsthistoriskt värde och dokumentvärde.
– Altarskåpet från början av 1500-talet är det största av medeltida ursprung i stiftet och har ett bildprogram utan motsvarigheter i Sverige. Skåpet har ett mycket stort konsthistoriskt värde och är av omistligt värde för interiören.
– Den medeltida brudbänken i koret har ett mycket högt värde som ett av de äldsta exemplen på möbelkonst i stiftets kyrkor.