Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA SKUTTUNGE 11:1 - husnr 1, SKUTTUNGE KYRKA

 Byggnad - Värdering

Skuttunge kyrka (akt.), SKUTTUNGE KYRKA (akt.)
10/1/05
Motivering
Skuttunge kyrkomiljö har bevarat en ålderdomlig, traditionell prägel utan påverkan av senare tiders förändringar. Kyrkogården har en ståtlig port i väster och har även ett stort inslag av äldre grusgravar med stemramar samt ett påfallande inslag av gjutjärnsgravvårdar från 1800-talet.

Kyrkan har bevarat sin ursprungliga medeltida planform. Exteriören präglas i hög grad av tornet som byggdes till i början av 1800-talet och ger kyrkan en nyklassicistisk karaktär. Interiören präglas också i hög grad av den nyklassicistiska inredningen som ger kyrkan en karaktär av gustaviansk landsortskyrka. De senmedeltida stjärnvalven bidrar också till rumsupplevelsen.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

* Skuttunge kyrkomiljö utgör en väl samlad, ålderdomlig helhet utan påverkan av senare tiders förändringar, vilket ger miljön ett stort kulturhistoriskt värde och även ett stort upplevelsevärde.
* I väster bildas ett stämningsfull plats med stora lövträd och som inramas av den nyklassicistiska porten, den gamla byskolan och likvagnsboden. Platsen är av mycket stor betydelse för upplevelsen av kyrkomiljön.
* Kyrkogården har ett stort inslag av grusgravar och äldre gravvårdar från 1800-talet vilket ger kyrkogården ett stort kulturhistoriskt värde.
* Kyrkans exteriör präglas i hög grad av tornet som byggdes 1806 samtidigt som det medeltida långhuset och sakristian är kvar i orört skick. Detta speglar på ett intressant sätt hur äldre kyrkobyggnader anpassades till nya tiders behov under nyklassicismen.
* Kyrkan har bevarat sin ursprungliga medeltida planform och senmedeltida valv vilket är mycket värdefullt ur kulturhistorisk synvinkel. Valven har stor betydelse för rumsupplevelsen.
* Interiören och den fasta inredningen präglas i hög grad av förändringarna under 1700-1800-talet och avspeglar nyklassicismens inredningsideal och har därför ett stort kulturhistoriskt värde.
* Den öppna bänkinredningen från 1906 har ett kulturhistoriskt värde som en av få välbevarade bänkinredningen från tiden kring 1900.
* Kyrkan har flera välbevarade medeltida skulpturer som äger ett stort konst- och kulturhistoriskt värde.
* Tornet har en välbevarad, ålderdomlig inredning från tidigt 1800-tal både i bottenvåningen och i rummen högre upp som uppvisar en patina av stort kulturhistoriskt värde.
* Tornuret från 1833 har ett teknikhistoriskt värde.