Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA RESTERÖD 6:1 - husnr 1, RESTERÖDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

RESTERÖDS KYRKA (akt.)
10/10/05
Motivering
RESTERÖDS KYRKA är sannolikt uppförd på 1100-talet. Den har sin medeltida planlösning i huvudsak bevarad, med undantag för att sydingången sattes igen 1869 och ersattes av en västlig ingång. Tillägg i form av vapenhus och sakristia gjordes 1919-1920.

Tillsammans med den intilliggande f d länsmansgården utgör kyrkan och kyrkogården en liten men samlad och kulturhistoriskt värdefull kyrkomiljö med lång kontinuitet. Kyrkplatsens läge på en kulle mitt i dalgången gör den också väl synlig i det omgivande öppna odlingslandskapet.

Byggnadens MEDELTIDA konstruktion och planlösning är välbevarad, med undantag av den igenmurade sydportalen, förstorade fönster samt det höga vapenhuset, och kyrkan är en typisk representant för en mindre medeltida sockenkyrka.

EXTERIÖREN har också tidstypiska tillägg från senare århundraden, som tegeltak, spritputs, och förstorade fönster. Efter tillbyggnaden av vapenhus och sakristia har inga exteriöra förändringar skett.

INTERIÖREN uppvisar ett kyrkorum med historiskt djup, med den medeltida planen med smalare kor och triumfbåge (möjligen något vidgad), plant innertak, och ed inredning från 1600- och 1700-talen (altaruppsats och predikstol från 1600-tal, läktare och takmålning från 1700-tal, bänkdörrar från 1600- eller 1700-tal).

Att vi kan uppleva denna karaktär, är resultatet av 1920-talets restaurering under ledning av Anders Roland, då tillägg från 1800-talet avlägsnades, samtidigt som vissa nya tillägg gjordes (bänkarnas utseende, korets takmålning av C O Svenson, kopian av den medeltida dopfunten). Senare arbeten har inte påverkat denna karaktär nämnvärt.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Resteröds kyrka och kyrkplats besitter stora kulturhistoriska värden.
- Kyrkans medeltida murverk utgör omistliga historiska dokument.
- Äldre värdefull inredning, som altartavlan, predikstolen, läktarbröstningen, bänkdörrarna.
- De värdefulla takmålningarna i långhuset.