Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA KYRKEBERGET 1 - husnr 5, UDDEVALLA KYRKA (SANKTA ANNA KYRKA)

 Byggnad - Värdering

UDDEVALLA KYRKA (SANKTA ANNA KYRKA) (akt.)
10/20/05
Motivering
UDDEVALLA KYRKA uppfördes 1656 på samma plats som sina två föregångare från senmedeltid respektive 1633. Kyrkan brann 1806. Endast murarna stod kvar, vilka bildade stomme i den 1810-1814 i helt ny skepnad återuppbyggda kyrkan. Arkitekt för återuppbyggnaden var Gustaf af Sillén.

Kyrkan tillsammans med intilliggande pastorsexpedition (ursprungligen församlingshem) från 1898, gravkapell från 1916 och klocktorn från 1751 utgör en samlad KYRKOMILJÖ med kulturhistoriska värden, centralt belägen i den äldre centrala delen av Uddevalla. Kyrkans entréportik utgör ett viktigt blickfång i fonden vid Kungstorget.

KYRKOTOMTENS markbehandling, trappor och stödmurar är viktig för kyrkomiljöns karaktär. Kyrktomten har fungerat som kyrkogård från senmedeltid fram till 1809.

Kyrkan är uppförd i en utpräglad nyklassicistisk stil, karaktäristisk för det tidiga 1800-talet. Interiörens kompletteringar under tiden 1819-1869 är även de präglade av det nyklassicistiska formspråket i respektive tids uttolkning. Kyrkan är ett av de tidigaste nyklassicistiska kyrkobyggena i Bohuslän, vilket dock är förhållandevis sent i jämförelse med övriga landet. Korskyrkoformen är ett arv från 1656 års kyrkobyggnad, men har blivit ett särdrag för Uddevalla kyrka idag.

EXTERIÖREN är föga förändrad sedan 1800-talets början, och är en god representant för det stilrena nyklassicistiska kyrkobyggandet med sina särskilt i portiken utpräglade stildrag.

I INTERIÖREN har flera mindre ändringar skett under åren, men den har fortfarande en genomgående nyklassicistisk grundkaraktär. Den bärs upp främst av de inredningsdetaljer som härstammar från kyrkans återuppbyggande under 1800-talet (med altaruppsats och altare, predikstol, läktare, orgelhus), men även av tillägg från 1900-talets renoveringar (bänkar, predikstolens ljudtak, nuvarande färgsättning), vilka samverkar till en sammanhållen helhet.

Samtidigt bär kyrkorummet efter senaste renoveringen också prägel av det sena 1900-talets syn på kyrkorummets organisation, med "lillkyrka" i korets östdel, stort korgolvsutrymme, "kyrktorg" i väster, framflyttat altare, delningsbar altarring mm.

Ovanligt för Uddevalla kyrka är fjärrorgelverket från 1921, avsett att kunna skapa stämningsfylld musikbakgrund, som komplement till det stora orgelverket.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Kyrkan liksom kyrkomiljön som helhet med sina olika byggnader utgör en viktig del i Uddevallas centrala stadsbild.
- Exteriören är välbevarad.
- Kyrkans utpräglade nyklassicistiska karaktär är väl bibehållen, såväl in- som utvändigt.
- Bevarad inredning från uppbyggnadsskedet under 1800-talet.
- Korsformen är ett särdrag.