Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA HERRESTAD 32:1 - husnr 1, HERRESTADS KYRKA

 Byggnad - Värdering

HERRESTADS KYRKA (akt.)
11/21/05
Motivering
HERRESTADS KYRKA uppfördes 1826 på samma plats som sin medeltida föregångare, och med återanvändning av den medeltida västgaveln. Den är tillsammans med Uddevalla, Strömstad, Lycke och Tanum de tidigaste nyklassicistiska kyrkobyggena i Bohuslän. Tornet är från 1849.

Kyrkan innehåller visserligen ett medeltida murparti, men arbetena 1826 måste karaktäriseras som en nybyggnation, eftersom ingenting av den tidigare kyrkans utseende är bevarat. Den är, med sin sedan byggnadstiden föga förändrade EXTERIÖR, en god representant för de nyklassicistiska kyrkobyggnader som uppfördes under 1800-talets första hälft.

INTERIÖREN har tydliga nyklassicistiska grunddrag. Altaruppsatsen är ritad av Johan Fredrik Åbom 1855, predikstolen är ungefär samtida. Läktarbröstningen är från byggnadstiden, men har målningar från gamla kyrkans läktarbröstning, utförda av Christian von Schönfeldt. Orgelhuset är insatt i kyrkan 1870, men är från 1795 och har en utpräglad gustaviansk utformning. De sidovända främre bänkkvarteren är ett särdrag.

Det nyklassicistiska kyrkorummet har också påverkats av Uno Söderbergs renovering 1971-72. En del ombyggnader skedde då (nya bänkar, inredning i sakristia och vapenhus, nytt golv och innertak) men det är främst kulörbehandlingen med ljusa laserande nyanser samt ljussättningen som är kännemärken för denna renovering.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Långhusets västvägg består helt eller delvis av medeltida murverk, vilket i sig utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Christian von Schönfeldts läktarmålningar från 1737.
- Orgelfasaden från 1795.
- Många av bänkdörrarna stammar från 1600-talet.