Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM FÅRABY 1:37 - husnr 1, HAVSTENSSUNDS KAPELL

 Byggnad - Värdering

HAVSTENSSUNDS KAPELL (akt.)
11/17/05
Motivering
HAVSTENSUNDS KAPELL uppfördes 1937-38, efter ritningar av Knut Nordenkjöld, på ny kyrkplats. Kapellet representerar det yngsta skedet av de kapell och kyrkor som uppförts i den bohuslänska kustbebyggelsen, på grund av de långa avstånden till den egentliga sockenkyrkan.

Kyrkans sedan byggnadstiden i stort sett oförändrade EXTERIÖR är en god representant för de arkitektritade och stilmässigt genomarbetade mindre kapell och kyrkor som uppfördes under 1900-talets första hälft, i detta fallet med en något ovanlig uppbyggnad genom det sidoställda tornet. Den är också ett uttryck för arkitekten Knut Nordenskiölds självständiga sätt att gestalta kyrkobyggnader.

INTERIÖREN har i kyrkorummets planering mycket gemensamt med andra samtida kyrkor av samme arkitekt, medan formspråket, som i grunden är historiserande, samtidigt visar tydlig påverkan av funktionalismen, framförallt i de rena och släta ytorna. Interiören är i huvudsak oförändrad sedan byggnadstiden, med undantag för färgsättningen på väggar och tak, samt att några bänkar borttagits. Genom interiörens enkelhet blir altaruppsats, predikstol och triumfkrucifix viktiga blickfång.

Målningsskikten på predikstol, altare och dopfunt är från byggnadstiden, troligen också bänkarnas marmorering och möjligen läktarens marmorering. De ursprungliga belysningsarmaturerna finns kvar, såväl i kyrkorummet som i vapenhus och sakristia.

Också VAPENHUSET har en mycket medveten planering, där det runda rummet fungerar som en samlingspunkt innan man går in eller ut ur kyrkan.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Exteriören är, med undantag för en mindre tillbyggnad, oförändrad sedan byggandstiden.
- Interiören är i stora drag välbevarad.