Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOTENÄS ELLENE 1:188 - husnr 1, HUNNEBOSTRANDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

HUNNEBOSTRANDS KYRKA (akt.)
11/17/05
Motivering
HUNNEBOSTRANDS KYRKA uppfördes 1911 på ny kyrkplats, efter ritningar av Sigfrid Ericsson. Kapellet representerar de kapell och kyrkor som uppförts i den bohuslänska kustbebyggelsen, på grund av de långa avstånden till den egentliga sockenkyrkan. Kyrkan ligger i en bebyggelsemiljö som är kulturhistoriskt värdefull och som ingår som en av miljöerna i det kommunala kulturmiljövårdsprogrammet.

Kyrkan är en god representant för de arkitektritade och stilmässigt genomarbetade mindre kapell och kyrkor som uppfördes under 1900-talets första hälft, i detta fallet Sigfrid Ericsons nationalromantik. Färg och materialval samspelar med kyrkobyggnadens utformning till en mycket väl sammanhållen helhetsgestaltning, som väver samman inspiration från stavkyrkorna med sina många takfall, ofta krönta av takryttare, med den fornkristna basilikans höga ljusföring i kyrkorummet.

EXTERIÖREN är nära nog oförändrad sedan byggnadstiden, särskilt sedan den röda färgen återställdes 1995. Anslutningen till församlingshemmet kan inte sägas ha påverkat kyrkans exteriör i övrigt.

INTERIÖREN har genomgått vissa förändringar, som med tiden skapat ett än rikare kyrkorum än det ursprungliga. Grundarkitekturen har inte förändrats, men tillskapandet av en mittgång 1936, arrangemanget med den genombrutna korväggen 1951/52 liksom dopplatsen vid samma tid har snarare berikat ursprungsarkitekturen än att splittrat den. De moderna bänkarna är även de i samklang med kyrkorummets arkitektur, något som även gäller orgelhuset.

I interiören finns också bevarade och tidstypiska belysningsarmaturer från kyrkans byggnadstid och strax därefter.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Exteriören är välbevarad, och arkitekturhistoriskt mycket värdefull.
- Interiörens arkitektur är värdefull.