Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TJÖRN VALLA KYRKA 3:1 - husnr 1, VALLA KYRKA

 Byggnad - Värdering

VALLA KYRKA (akt.)
10/20/05
Motivering
VALLA KYRKA uppfördes 1859-61, på samma plats som sin medeltida föregångare. Margareta Hvitfeldts gravkor från 1663-64 fick stå kvar och byggdes samman med nuvarande kyrkan. Kyrkan är byggd efter ritningar av Ludvig Hedin.

Kyrkans EXTERIÖR är en god representant för de nyklassicistiska kyrkobyggnader som uppfördes kring mitten av 1800-talet. Exteriören är i stort sett oförändrad sedan byggnadstiden. Kyrkans nuvarande utvändiga färgsättning är baserad på de ursprungliga kulörerna, dock något ljusare.

INTERIÖREN är öppen och ljus. Dess nyklassicistiska grunddrag har redan från byggnadstiden varit kompletterade med arvet från den gamla kyrkan, bestående av såväl 1600-tals- som 1700-talsdetaljer, eftersom dessa ansågs värdefulla. Från kyrkans egen byggnadstid härrör predikstolen och bänkkvarterens utsida, kompletterade av den nyklassicistiska orgelfasaden från 1878. Läktare och altarring är vid kyrkans byggande tillverkade av delar från den gamla kyrkans läktare och altarring (1700-tal). Mest framträdande är altaruppsatsen av Hans Swant från 1663, flankerad av de två snidade gravkorsdörrarna från samma tid.

Renoveringen 1926 arbetade med att förstärka intrycket av dessa äldre inventarier genom att deras färgsättningar rekonstruerades, och att dessutom 1600-talspredikstolen också placerades i kyrkorummet, liksom att sentida fönster i gravkoret togs bort. Senare reparationer och renoveringar har arbetat vidare utifrån dessa förutsättningar. Viktigt för helhetsupplevelsen är det obehandlade korgolvet, troligen från byggnadstiden.

Sedan 1961 finns också den gamla kyrkans medeltida dopfunt i kyrkan.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Margareta Hvitfeldts gravkor är idag unikt för Bohuslän, och dessutom sammanlänkat med en historisk personlighet med betydelse för den bohuslänska historien.
- Korets östvägg, mot gravkoret, kan eventuellt innehålla medeltida murpartier.
- Den värdefulla träinredningen, till stora delar från byggnadstiden men med äldre delar från 1600- och 1700-tal.
- Den medeltida dopfunten.