Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM GÄRDSLÖSA KYRKA 1:1 - husnr 1, GÄRDSLÖSA KYRKA

 Byggnad - Värdering

GÄRDSLÖSA KYRKA (akt.)
6/1/06
Motivering
Sammanfattningsvis kan sägas att kyrkans byggnadshistoria visar att socknen i många hänseenden intagit en överordnad position på Öland under medeltiden. En medeltida rumsgestaltning med långhus och korsarmar anses vara karaktäristiskt för huvudkyrkorna i de medeltida prosterierna.
Karaktäristiskt för kyrkan är att den i stort har behållit sina proportioner från medel-tiden vilket är mycket ovanlig bland Ölands medetida kyrkor. Korets trappgavel är ensam i sitt slag på Öland men även i Kalmar län. De putsarbeten som genomförts sedan 1958 har bidragit till att det nu är möjligt att skönja spår från medeltida fönster och portaler i kyrkans fasad. Sakristians placering utgör också ett medeltida drag. I övrigt finns tydliga nyklassicistiska drag i kyrkans exteriör men dessa begränsar sig
just till drag. Tornet är sedan omgestaltningen 1845 ett typiskt öländskt nyklassicistiskt torn med vit slätputsad yta rundbågiga och runda fönster och tornet krönt av en lanternin.


Sammanfattningsvis utgör också Gärdslösas kyrkorum ett exempel på ett för Öland, till sin planlösning och rumsindelning, välbevarat medeltida kyrkorum. Det faktum att kyrkan tidigare huserat prostämbetet har bidragit till kyrkans storlek och även till den rikliga målningsskruden vilken man sedan 1958 åter kan beskåda. Kyrkans storlek har även varit avgörande för att dess medeltida utformning fått bestå. Detta till skillnad från de flesta andra kyrkor på ön som kring sekelskiftet 1800 blev för trånga för sina församlingar och därför genomgick stora ombyggnader. Så har inte varit fallet i Gärdslösa som fått behålla sitt medeltida långhus och kor och sina korsarmar. Det stigande intresset för historia som blev vanligt vid mitten av 1900-talet manifesterar sig i kyrkorummet genom att man där åter kan njuta av ett praktfullt muralmåleri samt de framtagna dekormålningarna på predikstolen och altaruppsatsen.