Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY LIDHULT 1:299 - husnr 1, LIDHULTS KYRKA

 Byggnad - Värdering

lidhults kyrka (akt.), LIDHULTS KYRKA (akt.)
1/1/07
Motivering
Lidhults kyrka är uppförd under åren 1877-78 som en nyklassicistisk kyrka med ett rektangulärt långhus med torn i väster och halvrund sakristia i öster. Entréernas kraftiga utskjutande porthus liksom tornets smäckra lanternin och de högresta fönsteröppningarna är några utmärkande drag för de nyklassicistiska kyrkorna liksom de dekorativa högresta fönsterbågarna med sirligt spröjsverk.

Exteriört är Lidhults kyrka näst intill oförändrad i sin nyklassicistiska karaktär. Den mest påtagliga exteriöra förändringen är bytet av det tidigare plåttaket mot dagens koppartak. Man bör därför vid framtida hantering av kyrkans exteriör sträva efter ett bibehållande av kyrkans rådande karaktär.

Interiört präglas kyrkorummet starkt av 1930- och 90-talets renoveringar. 1930-talets renovering innebar stora förändringar av framförallt kyrkans korparti. Ursprungligen avgränsades sakristian bakom altaret av ett rikt utsmyckat korskrank. Vid den renovering som utfördes 1929-30 utifrån ett förslag av Paul Boberg murades den stora triumfbågen igen och kom på så vis att skilja långhuset från absiden. Sigurd Curman vid Kungliga byggnadsstyrelsen påpekade i en skrivelse 1929 att ”Detta innebär en väsentlig förändring av korpartiets ursprungliga karaktär”. Trots detta kom förslaget till genomförande. Vid jämförelsen av två interiöra fotografier, det ena taget före 30-talets renovering och det andra efter, kan man konstatera att det tidigare ger bilden av ett ljust och högrest nästan katedrallikt kyrkorum med en väldig känsla av rymd. Det senare fotografiet ger bilden av en kyrka av mer sluten och avskalad karaktär.

Vid 1993 års renovering lät man inrymma nya funktioner under orgelläktaren. Åtgärder vilka har inneburit en bättre anpassad kyrka för församlingen men som ur ett kulturhistoriskt perspektiv ytterligare förvanskat kyrkans ursprungliga karaktär.

Under årens lopp har Lidhults interiör således varit föremål för ett flertal förändringar med utgångspunkt i förändrad liturgi och estetiska ideal. Förändringar vilka har inneburit en kraftig omdaning av kyrkans interiör. Av den fasta inredningen är det mesta ursprungligt och bänkkvarteren, predikstolen, läktarbarriären och orgelfasaden samt den ljusa färgsättningen det som kraftfullast bidrar till att vidmakthålla kyrkans nyklassicistiska karaktär. Lidhult kyrka får därför idag beskrivas som en kyrka i historiserande blandstil i vilken man tydligt kan avläsa flera decenniers syn på renoveringar något som bör vägas in i besluten kring kyrkans fortsatta bevarande.