Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VANSBRO SALTVIK 93:1 - husnr 1A, VANSBRO KYRKA

 Byggnad - Värdering

VANSBRO KYRKA (akt.)
10/10/06
Motivering
Vansbro kyrka speglar den unga ortens tillkomst och utveckling. Kyrkobyggnaden är också representativ för en ny generation av kyrkor som tillkom mellan 1920- och 1940-talen, t.ex. Kvarnsvedens kyrka och Hagakyrkan i Borlänge, samt Fors kapell i Malung. Dessa förenar oftast traditionella inslag med nytänkande avseende t.ex. material och funktioner.

Vansbro kyrka är ett sent verk av den produktive Magnus Dahlander, vid tidpunkten länsarkitekt i Dalarna. Större delen av hans produktion präglas av jugend och nationalromantik men i Vansbro dominerar 1920-talets klassicism.

Kyrkan håller hög kvalité i sin arkitektoniska och konstnärliga utformning, såväl den ursprungliga gestaltningen som den senare förnyelsen. Församlingshemmet, ett verk av Hilding Lögdberg, har skickligt integrerats i miljön och underordnats kyrkan. Byggnaderna har skickligt inordnats i landskapet.

I samband med förnyelsen på 1980-talet ändrades väsentliga detaljer i Dahlanders verk. Astrid Theselius tillkomna färgval och konstnärliga utsmyckning är uppenbarligen influerade av de utsmyckningar som Pär Andersson några år tidigare skänkte den återuppbyggda Järna kyrka

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
• Den sammanhängande och arkitektoniskt planerade kyrkomiljön med kyrka, kyrkogård, församlingshem och detaljer i den yttre miljön.
• De bevarade delarna av Dahlanders skapelse, huvuddrag och detaljer är viktiga att slå vakt om
• Kyrkans fasader var ursprungligen gråmålade, både för att harmoniera väl med de 1920-
tals klassicistiska formerna och för att understryka kyrkans särställning i kontrast till den övriga
bebyggelsen.
• Ursprungliga inventarier är av stort värde
• Församlingshemmets arkitektoniska utformning och karaktär håller hög klass