Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALUN SVÄRDSJÖ KYRKBY 9:2 - husnr 1, SVÄRDSJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

SVÄRDSJÖ KYRKA (akt.)
12/31/06
Motivering
Svärdsjö kyrka har sitt ursprung i en medeltida salkyrka, men senare utvidgningar har varit så kraftiga att dessa i högre grad präglar dagens exteriör. Korsarmarna är typiska för kyrkobyggandet under 1700-talets första hälft. Att takfallen alltjämt täcks av spån är ovanligt. Västtornet med sin blandning av nygotiska och nyklassicistiska stildrag hör det sena 1800-talet till. Även de likformiga fönsteröppningarna med sina yttre snickerier är från denna tid.

I kyrkorummet är den äldre byggnadshistorien lättare avläsbar. Medeltidens formspråk visar sig i korsmittens och korets valv med bevarade kalkmålningar.
Kyrkorummets övriga stjärnvalv, slagna 1670-72 och 1733-34, är enklare formade och odekorerade. Predikstolen från 1634 är ett talande exempel på dåtidens rika snickerikultur. 1700-talets barock representeras av altaruppsatsen från 1717 och de två orgelfasaderna från 1734 respektive 1738, båda byggda av Daniel Stråhle. Från samma tid är sakristians äldre möblering. Även bänkfasaderna är från 1700-talet, fast i en enklare stil. Från 1800-talet är altarringens och läktarbarriärernas spegelindelade paneler.

Vid den av Sigurd Curman ledda omgestaltningen 1920-21 fick bänkinredningen, altarringen, läktarbarriären och angränsande snickerier sin befintliga marmorering, för att förstärka kyrkans 1700-talskaraktär. Korets gavelfönster försågs med en glasmålning som anknöt till de framskrapade och restaurerade kalkmålningarna.
Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
• Medeltida murverk och kalkmålningar är omistliga
• Exteriören kan betraktas som ett möte mellan 1700-talets stilideal - korskyrkan med rent
nyklassicistiska former - och det sena 1800-talets - västtornet med en blandning av nyklassicistiska
och nyromanska former.
• I kyrkorummet dominerar medeltidens och 1700-talets former och färger, en karaktär som
förstärktes vid den senaste stora omgestaltningen 1920-21.
• Kyrkogården har inventerats och gravvårdar av större kulturhistoriskt värde klassats i vårdplanen
för Svärdsjö kyrka