Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VILHELMINA LATIKBERG 3:47 - husnr 1, LATIKBERGS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Latikbergs kyrka (akt.), LATIKBERGS KYRKA (akt.)
9/7/10
Motivering
Latikbergs kyrka är en sen representant för den enkla 1920-talsklassicistiska sakrala träarkitekturen, i brytpunkten mot modernism med lite friare inslag. Arkitekten Karl Martin Westerberg var mycket anlitad och produktiv i kyrkliga sammanhang, både vad gäller nybyggnader och restaureringar. I de senare sammanhangen stod han för ganska genomgripande restaureringar. I Västerbotten har han förutom Latikberg även ritat kyrkorna i Guvertsfjäll (Viktoriakyrkan), Bastuträsk, Granö och Vänjaurbäck (de tre senare är inte skyddade enligt kulturminneslagen), samt restaurerat kyrkorna i Latikberg, Finnträsk, Fällfors, Byske och Dikanäs.

Något som verkligen utmärker Latikbergs kyrka är den avtrappade tornavslutningen som skulle påminna om en fjällgran. Om detta var ett utslag av modernismens friare gestaltningsidéer så är mer traditionella och typiskt 20-talsklassicistiska drag fasadens stilrena yttre, de höga rektangulära fönstren och rundfönstret ovanför den enkla entrén. Exteriören är i stort sett oförändrad frånsett tillbyggnaden i sydost, korfönstret och den ändrade taktäckningen. Invändigt är förändringarna desto större. Störst påverkan på kyrkans invändiga karaktär har ombyggnaderna i koret, det färgstarka korfönstret och den djärvare färgsättningen med vinröda bänkar inneburit. Eftersom även denna restaurering gjordes enligt förslag av kyrkans arkitekt kan man här se hans stil-förskjutning mot en mer utpräglad modernism. Den genomtänkta samklangen mellan exteriör (tornavslutningen) och interiör (predikstolen) gick dock tyvärr förlorad när den ursprungliga predikstolen revs, och kyrkan upplevs, särskilt i koret, som något mindre helgjuten nu. Bänkborttagningen i bakre delen av kyrkorummet är acceptabel, men upplevs åtminstone på norra sidan som onödig då ett serveringsrum redan finns i gamla sakristian. Möbleringen med ljusa bord och stolar är dessutom mindre passande i sin utformning.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

Kyrkan är utvändigt välbevarad och ett intressant exempel på brytningstiden mellan 1920-talsklassicism och modernism. Ett särskilt kännetecken för Latikbergs kyrka utgör den egenartade åttasidiga tornavslutning, påminnande om omgivningens fjällgranar.

Berta Hanssons modernistiska altarfönster har ett konstnärligt värde.

Vapenhuset är välbevarat och har fina kvaliteter.