Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖLNDAL KYRKAN 4 - husnr 1, FÄSSBERGS KYRKA

 Byggnad - Värdering

FÄSSBERGS KYRKA (akt.)
5/12/05
Motivering
FÄSSBERGS KYRKA uppfördes 1886-87 på en ny kyrkplats, några få kilometer öster om sin föregångare, en kyrka med medeltida ursprung som revs 1896.

Kyrkan uppfördes efter ritningar av Adrian Petersson i en för honom karaktäristisk nygotik, här gestaltad i tegel. Liksom andra större samtida kyrkobyggnader har Fässbergs kyrka den gotiska katedralen som förebild, och den är därför uppbyggd på samma sätt, med stora rosettfönster i korsarmarna, högt spetsigt torn mm.

EXTERIÖREN är i stora drag oförändrad sedan byggnadstiden, med undantag för att taken klätts med kopparplåt. Fässbergs kyrkas välbevarade exteriör är därmed en god representant för de kyrkor som kring sekelskiftet 1900 byggdes i en uttrycksfull nygotik, där fasadens materialbehandling, i detta fallet med hårdbränt tegel, utgör en väsentlig del. Det gäller även den höga placeringen i terrängen, en placering som med avsikt gjorde kyrkan väl synlig.

INTERIÖRENS grundarkitektur bygger på gotikens formelement, med spetsbågiga fönster och en ansats till spetsbågighet i taket, men helheten har förändrats avsevärt sedan byggnadstiden. Tidiga reparationsbehov i interiören har lett till att kyrkan renoverats i etapper och successivt förlorat allt mer av det ursprungliga uttrycket. Sigurd Ericssons renovering 1917-20 introducerade inredning från 1600- och 1700-tal (från gamla kyrkan) samtidigt som allt det ursprungliga dekorativa måleriet försvann, Axel Forsséns renovering 1947-48 medförde även den flera ändringar, och vid den senaste större renoveringen 1972-73 under ledning av Clas Laurent skapades ett nytt entréparti under orgelläktaren och en helt ny bänkinredning. Kyrkorummets grundarkitektur med nygotiska formelement tillsammans med vissa ursprungliga detaljer (altarring, orgelläktare, orgelhus, kormålningar, några glasmålningar) samexisterar nu med värdefulla äldre inventarier (från gamla kyrkan: Predikstol 1689, altaruppsats 1724, läktarbröstningar 1700-tal, basunängel 1700-tal), liksom med de helt moderna detaljerna (bänkar och läktarunderbyggnad 1973, dopfunt 1966).


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan har ett framträdande läge i staden och utgör ett landmärke i den omgivande dalgången.
- Kyrkans exteriör är huvudsakligen oförändrad sedan byggnadstiden.
- Den nygotiskt präglade grundarkitekturen.
- Kormålningarna och glasfönstren från byggnadstiden.
- Värdefulla äldre inventarier som: Predikstol 1689, altaruppsats 1724, läktarbröstningar 1700-tal, basunängel 1700-tal.