Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TUVE 10:156 - husnr 1, GLÖSTORPSKYRKAN

 Byggnad - Värdering

GLÖSTORPSKYRKAN (akt.)
8/20/06
Motivering
GLÖSTORPS KYRKA uppfördes 1976, arkitekt var Voldemar Vasilis. Kyrkan ligger intill Tuve Torg, på centrala Hisingen. Mot centrumanläggningen i norr vetter en skyddad platsbildning som skapas i vinkeln mellan kyrkan och församlingshemmet. Från platsen löper ett gångstråk rakt norrut förbi centrumanläggningen till bostadsområdet i Norumshöjd. Kyrkan hamnar på så vis i fonden av en lång fri siktlinje från norr. Kyrktomten utgörs dels av platsbildningen och dels av en lekplats som hör till den förskola som inryms i byggnaden.

KYRKOBYGGNADEN inrymmer kyrkorum och församlingshem med en tydlig arkitektonisk åtskillnad. Byggnadsdelen som inrymmer kyrkorummet är uppförd i en våning och församlingshemmet i två våningar. Ett klocktorn skjuter i höjden från kyrkobyggnadens nordöstra hörn. Fasaderna är till största del spritputsade och vita, undantaget den västra fasaden som till stora delar är av glas och plåt. Taket över gudstjänstrummet är asymmetriskt och över kyrkorummet är det till hälften välvt. Församlingshemmet täcks av ett flackt pulpettak. Taken är plåttäckta och brunmålade. Ett cirkelrunt fönster vetter mot platsbildningen i norr och i korväggen mot söder finns ett stort segmentbågat fönster. I församlingshemsdelen löper fönsterband i två våningar med kraftiga omfattningar i brunt.

KYRKORUMMET har en nord- sydlig orientering med altaret i söder. Koret är inte klart avgränsat från långhuset. Taket är välvt till hälften med ett rakt avslut åt väster där sedan lägre takfall tar vid. Den västra väggen ger intrycket av att vara kallmurad i granit medan de höga gavelpartierna är slätputsade och vita. Den östra väggen utgörs av vikdörrar som vid behov kan öppnas för att göra kyrkorummet större. Ljusinsläppen sitter högt och ger inga utblickar med undantag för korfönstret i söder. Rummet har tre läktare; en stor längs hela östra sidan, en liten rundad vid koret och en mycket liten i rummets nordvästra hörn. Altaret, predikstolen och dopfunten har alla fundament av rödaktig bohuslänsk granit dessa finns med sedan uppförandet. Kyrkan har inte genomgått några större förändringar sedan uppförandet.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Entréfasaden med sin halva bågform och det stora runda fönstret är ett kännetecken för kyrkan och ett landmärke i området.