Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster JÖNKÖPING BANKERYD 5:1 - husnr 2, BANKERYDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

BANKERYDS KYRKA (akt.)
1/1/10
Motivering
Bankeryds kyrka är uppförd 1865 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom vid Överintendentsämbetet. Åbom var en av sin tids mest ansedda arkitekter. Kyrkans byggmästare tillhörde de i Västsverige mycket efterfrågade murarna och snickarna från Sandhultsbygden i Västergötland, vilka verkade även i västra Småland. Bankeryd är en av de första kyrkorna i Småland som speglar övergången från empiretidens rena nyklassicism till det senare 1800-talets medeltidsinspirerade nystilar. Exteriörens vitputsade murar genombryts på jämna avstånd av stora rundbågsnischer som infattar högsmala fönster. . Typisk är portalernas symmetriska placering. . Tornet i väster med spetsgavlar och spirkrönt lanternin liksom korets femsidiga absid har rent nygotiska drag. Taken har ända sedan byggnadstiden varit skiffertäckta med undantag för torntaket som idag bär kopparplåt. Exteriörens enda påtagliga förändring har bestått i ny dörrpanel och en diskret ramp till sydporten.
Interiören bär en nyklassicistisk grundprägel genom sitt gråmålade brädvalv och sin påkostade triumfbåge. . Blickfång och modernt konstnärligt tillskott utgör absidens färgstarka muralmålning, ”Saligprisningarna”, utförd 1954 av den välkände kyrkokonstnären Torsten Nordberg. Kyrkorummet genomgick detta år en omfattande restaurering då altaret gjordes fristående och bänkarna fick sin nuvarande form med strama gavlar. Altare, predikstol, läktare och en vid senaste restaureringen sektionerad altarring är bevarade från byggnadstiden, liksom brädgolv och flera dörrar. Det ursprungliga enkla altarkorset står idag vid den lokalt tillverkade 1600-talsdopfunten. . Två påtagliga sentida tillskott är kororgel och en välanpassad läktarunderbyggnad. Läktarorgeln är byggd 1879 av den skicklige bygdemästaren Erik Nordström i Eksjö. Den har sedan kraftigt om- och tillbyggts 1955, varför idag endast fasaden och ett antal stämmor är bevarade, vilka i sig dock har ett högt värde.
Om den föregående kyrkan vittnar utöver dopfunten ett epitafium, ett huvudbaner och ett processionskors samt en predikstol och två portar som förvaras i tornet. . Av särskilt intresse är återanvända bräder från gamla kyrkans innertak. Dess skyar och änglar skall ha målats 1730 av Johan Christian Peterson, vars verk i övrigt endast finns bevarat i Habo kyrka. Ett antal bräder sitter som tak i tornet, andra bräder och bjälkar finns i trossbotten under kyrkorummet. Dessa objekt är viktiga pusselbitar till förståelsen av det kyrkliga kulturarvet i länet.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan:
- Kyrkan har ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkans föga förändrade exteriör representerar övergången mellan nyklassicismens och det sena 1800-talets kyrkoideal.
- Interiörens huvudsakliga prägel av byggnadstidens nyklassicistiska ideal.
- Nordbergs muralmålning är 1900-talets viktigaste tillskott.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Bevarad inredning, inventarier och takbräder från gamla kyrkan utgör historiska dokument.