Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSTAD SKEE 1:2 - husnr 1, SKEE KYRKA

 Byggnad - Värdering

SKEE KYRKA (akt.)
10/17/05
Motivering
SKEE KYRKA är sannolikt uppförd på 1100-talet, med absid. Den fick en västportal på 1200-talet, och sakristia sannolikt under senmedeltid. 1794-1795 förlängdes den åt väster samtidigt som den fick sina nuvarande stora fönster och sitt nuvarande tak. Under 1800-talet genomgick den flera ytterligare ändringar, medan den 1923-1924 restaurerades till det utseende den har idag, under ledning av arkitekten Axel Forssén.

Kyrkan är mycket kulturhistoriskt värdefull. KYRKANS MEDELTIDA murverk och absidplanlösning är välbevarad, dock förlängd något åt väster. Den har också flera medeltida portal-, fönster- och andra omfattningar bevarade. Ett fragment av en äldre kalkmålning finns i absidfönstret. Senmedeltida murverk kan eventuellt ingå i den nuvarande sakristian.

EXTERIÖRENS karaktär är en kombination av kyrkans medeltida ursprung och den stora om- och tillbyggnad som skedde 1794-1795, återställt vid restaureringen 1923-1924 efter de ändringar som skedde under 1800-talet. Vid denna restaurering framhävdes samtidigt även kyrkans medeltida ursprung genom att kvaderstenen i de östliga hörnkedjorna frilades, liksom de medeltida portalomfattningarna i söder, norr samt i koret.

INTERIÖREN uppvisar ett kyrkorum med historiskt djup, innehållande inventarier och inredning från flera olika tider. I kyrkorummet finns den fastmurade Mariabilden från 1200-talets västportal, ett medeltida stengolv, ett troligen medeltida altarbord, ett medeltida altarskåp (1400-tal), predikstol från 1671, takmålningar i sakristian från 1730, läktare sannolikt från 1794-95.

Den nuvarande gestaltningen av rummet härrör i huvudsak från restaureringen 1923-1924. Denna innehöll en strävan att, såväl exteriört som interiört, framhäva såväl kyrkans medeltida ursprung som 1700-talskaraktären. Restaureringen är ett idag välbevarat och karaktäristiskt exempel på den typ av restaureringar som ofta skedde i ombyggda medeltidskyrkor i Västsverige. Från 1923-1924 härrör bänkinredning och takmålningarna av Gunnar Erik Ström, samt Mariaaltare och dopfuntspodium. Även inredningen i vapenhus och sakristia härrör från denna tid.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Kyrkan samt kyrkomiljön som helhet har höga kulturhistoriska värden, och ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.
- Kyrkans medeltida murverk, med portaler och fönster, utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Renoveringen 1923 är i sig värdefull.
- Den medeltida altartavlan, Mariabilden, samt predikstolen från 1600-talet.
- Utrymmet i absiden bakom altaret innehåller flera ömtåliga och värdefulla ytskikt, delvis medeltida, och bör endast med försiktighet användas till förvaring. Också träställningen som håller upp altartavlan är värdefull.