Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS MÅLSRYD 1:125 - husnr 3, MÅLSRYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MÅLSRYDS KYRKA (akt.)
2002-04-22
Interiörbeskrivning
Kyrkan ligger vriden i svagt nordvästlig-sydostlig riktning, men för tydlighetens skull anges riktningarna med tornet i norr och koret i söder.
Målsryds kyrka är en liten salkyrka med brett långhus, fullbrett, förlängt korparti med smalare korutsprång åt söder, med del av koret och sakristia, samt norrtorn med vapenhus. Invändigt är kyrkan präglad av en kraftigt förenklad nygotik med en blandning av nationalromantiska och klassiserande inslag.

LÅNGHUS - Mitt under läktaren i norr finns läktarunderbyggnader med vindfång till vapenhuset.
GOLV - Sannolikt ursprungliga smala, lackade golvplankor.
VÄGG - Slätputsade väggar, målade vita 1987.
PORT - Dörren till vindfånget är en täckmålad pardörr från 1987 med rakt överstycke och tre fyllningar per dörrblad. Ovanför finns ett rektangulärt överljusfönster.
INNERDÖRRAR - Dörren till textilförrådet i nordöst har ett enkelt, målat dörrblad och urfrästa markeringar likt tre fyllningar.
FÖNSTER - Långhuset har tre spetsbågiga fönster på var långsida i dito smygar med sluttande, målade fönsterbänkar. Fönstren är uppdelade i tre lufter med T- post. De nedre lufterna är spröjsade till åtta rutor, den övre med böjda krysspröjsar. De nedre bågarna är kopplade, ytterbågen är ursprunglig medan den inre med en isolerande aluminiumlist är från 1987.
TAK - Brunbetsat tredingstak med nationalromantisk prägel, vars tre takfall är uppdelade i fyra kvadratiska "kassetter" med fasad, spontad panel och bred, blåmålad fyllningslist. Profilerad taklist och lister i kyrkorummets längdriktning, samt i tvärriktningen bredare lister med en målad blå och gul bård i nationalromantisk stil.
LÄKTARUNDERBYGGNADER - Läktarunderbyggnad från 1987 mitt under läktaren som ej når långsidorna och åtskiljs av ett vindfång i linje med mittgången. Fasaderna har stående, spontad träpanel som laserats vit. Västra delen har handikapptoalett med dörr från vindfånget, östra delen har dörr åt kyrkorummet och rymmer bland annat hängande textilförvaring.

KOR - Koret sträcker sig från bänkskärmarna i norr till sydväggen, som har en tribunbåge i form av en vinkelbruten korgbåge, och vidare till ett cirka två meter djupt korutsprång med rak sydvägg. Åt öster finns där en hög öppning med en vriden, mattklädd predikstolstrappa kring en bred, målad spindel av trä. Predikstolen är placerad öster om valvet mot sydväggen. I korutsprångets västra sida finns en likadan öppning till en nisch med dörr till sakristian i söder. I västväggen finns en dörr ut sedan 1987. Helena Lindberg har gjort kormattan i röllakan 1989. I korets västra del står en dopfunt och längs västväggen finns en bänk lika dem i långhusets bänkkvarter och längs motsatt sida är stolar uppställda. Nummertavla med enkel guldram väster om tribunbågen.
GOLV - Breda, recenta golvplankor av lackat furu, upphöjt innanför altarringen ett steg. I dess öppning åt väster finns en rullstolsramp av trä. I golvet på västra sidan finns en ursprunglig gjutjärnsgallerförsedd öppning för varmluft från Ebbes bruk.
VÄGG - Likt långhuset.
PORT - Dörr åt väster med ett enkelt, sentida, målat dörrblad med rakt överstycke, högt sittande vred.
FÖNSTER - Ett fönster åt väster, ett åt öster, i rad med långhusets fönster och utformade likt dessa. Vid predikstolstrappan finns ett rektangulärt fönster spröjsat till femton rutor.
TAK - Norra delen av koret har samma kassettak som långhuset. Korutsprånget har ett lägre tredingstak som är putsat och vitmålat.

FAST INREDNING
ALTARE - Ursprungligt täckt altare av målat trä med rektangulära fyllningar som är öppningsbart på mitten, sannolikt för förvaring. Den utskjutande altarskivan av trä är målad mörkare.
ALTARTAVLA - Rektangulär, hög altartavla med enkel, bred guldram. Den figurativa oljemålningen "I Galileens olivlunder" är utförd av Olle Hjortzberg 1941, visande Jesus och hans lärjungar.
ALTARRING - Strax utanför triumfbågen finns en ursprunglig, kort, böjd altarring med klassiserande prägel som ändrades 1987 för att bereda plats för utrymning. Den har öppningar vid båda ändar och är ådringsmålad i engelskt rött. Barriären har en jämn rad med kannelerade ribbor som flankeras av vitmålade sidostycken. Knäfall och armstöd är plyschklädda.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i tre kvarter placerad direkt på golvet, ursprunglig men ombyggd och ommålad 1987 till ådringsmålning i engelskt rött på gavlar, i grått på skärmar och övrigt täckmålat grått. Gavlarna är släta, rektangulära med dekormålat kors upptill. Ryggstöd och skärmar har enkla, liggande fyllningar. Norra kvarteret har 10 bänkar och de södra 4+5 bänkar, delade av en tvärgång , skapad genom att en bänk tagits bort. Röd, lång sittdyna.
PREDIKSTOL - Kyrkans predikstol med ljudtak är ursprunglig och har en förenklad, nyklassicistisk prägel, täckmålad i vitt, engelskt rött och grågrönt. Korgen har ingång med rakt överstycke, genom sydväggen. Den femsidiga korgen vilar på en smalare, femsidig kort träpelare med utkragande överdel. Korgens sidor har målade fyllningar med symbolerna för tro, hopp och kärlek. Svagt utkragande överstycke med skuren palmettbård. Nedtill finns ett enkelt listverk. Det låga och platta ljudtaket följer korgens form med figursågad palmettkant och en förgylld sol under, från vilken en förgylld duva hänger.
ORGEL - Orgel är från 1917 i förenklad nygotik med tredelad fasad med högre mittdel och raka överkanter, prydda av små fialer. Mittdelen har två spetsbågiga öppningar, sidodelarna var sin likadan öppning, blottande metallpipor. Fasaden är målad grågrön och beige.
LÄKTARE - Läktaren vilar på träpelare och är laserad i olika beigegröna kulörer. Läktarbröstningen fick sitt utseende kring 1940 och är hög med en tresidig, utskjutande mittdel. Bröstningen pryds med 12 liggande, rektangulära fyllningar, nedtill och upptill finns enkla profilerade lister. På läktaren finns fyra mattklädda gradänger och lösa, enkla stolar. I nordväggen är en nisch som en bred segmentbåge med svag spetsning, kantat av en tjock rundstav längs hela öppningen (gotiskt element). Öppningen är rak och har omfattningar likt övrigt.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Kyrkans nationalromantiskt inspirerade dopfunt från 1915 är huggen förmodligen i ek med fot och cuppa i ett stycke. Den rektangulära foten avsmalnar något uppåt och ansluter till den lilla sfäriska cuppan. Hela dopfuntens yta är grovt huggen och omålad. Cuppan är öppen ned till foten. Dopfat, sannolikt av mässing.

VAPENHUS - Rektangulär planform och en rak nisch till långhusdörren i söder. En originaltrappa, som svänger upp- och nedtill, löper upp längs västväggen. Trapphuset når upp till taket till nästa våning. Trappan är underbyggd med en brädvägg med enkel, sentida, slät förrådsdörr. Räckets mäklare har en tidstypisk topp med en trubbig spetsbåge och två frästa vågräta spår under. Spjälorna är fyrkantiga och överstycket slätt och rundat. Längs väggen löper en kantig handledare av metall. Ett bord, sannolikt samtida med kyrkan, står vid östväggen.
GOLV - Ursprungliga klinkerplattor i svart och grått med kantställda rutor, omramade av en bård med karamelliknande mönster och ytterst en grå yta runt det hela. Slät, hög fotlist med fasning upptill.
VÄGGAR - Slätputsade, vita, målade med en tät, organisk färg. På norra väggen i öster sitter ett vitmålat galler för varmluft.
Observerat: Västväggens täta organiska färg flagnar i stora sjok, även i norr, och under fönstret åt väster finns saltutfällningar och djupare putsskador.
PORT - Halvfransk, målad pardörr åt norr med två fyllningar, den nedre dubbelt så hög. En svartmålad vertikal låsskena på ena bladet. Vredet och dess stora beslag är av hamrad, svart metall och tidstypiskt. Omfattningen är profilerad i kanterna. In till långhuset sitter en dubbel svängdörr med samma indelning som ytterdörren och originalhandtag av metall. Kanterna är läderskodda med nitar.
FÖNSTER - Ett spetsbågat fönster åt väster och ett åt öster, båda spröjsade till 15 rutor och kopplade med ett sentida tvåglas till ytterbågen. Smygen är vidgad och fönsterbänken målad.
TAK - Plant trätak som lockpanel i breddgående riktning med kälad list mot väggen. Enkel , sentida glasarmatur på mässingsfäste.

SAKRISTIA - Liten, avlång sakristia, tresidigt avslutad med två fönster åt söder. Ingång från kyrkorummet åt väster i den norra väggen, utgång åt sydost. Mot den norra väggen finns två fasta garderober, sannolikt från mitten av 1900-talet och mellan dem ett inbyggt, täckmålat träaltare. Fronten är prydd med ett förgyllt kors. Snickerierna är täckmålade grå.
GOLV - Heltäckningsmatta, lägre golv än korgolvet. Höga, målade golvlister av trä.
VÄGG - Likt kyrkorummet.
PORT - Ursprunglig, målad dubbeldörr med rakt överstycke och dörrblad med två stora, rektangulära fyllningar. Det inre dörrbladet har ett litet, ursprungligt dörrtryck, det yttre dörrbladet ett recent tryck. Breda, målade foder.
INNERDÖRRAR - Dörren till skrubben och till korutsprånget är lika ytterporten. Skrubbdörren har recent tryck.
FÖNSTER - Två spetsbågiga smygar med dito kopplade fönster i. Ytterrutan är spröjsad till tolv rutor.
TAK - Platt tak täckt av vitmålade skivor. Vitmålad, hålkälad taklist.

TORN -
TORNVÅNINGAR -
VÅNING 1 - Vapenhus
VÅNING 2 - Rum för barnverksamhet. Dörren från trappan upptar en smal vägg på snedden åt nordväst, vilket gör rummet femsidigt. Plastmatta, putsade väggar, till hälften målade med plastfärg, däröver kc-färg, troligen. Plant träfibertak. Fot- och taklister som i vapenhuset. Åt norr ett högt, smalt enluftsfönster med en båge spröjsad till fyra rutor. Trappdörren har tre lika stora fyllningar med ventilationsgaller i den nedersta och kraftigt, svart metallvred av salongstyp. Släta foder med profileringar som till ytterdörren. Rak öppning in till läktaren i söder med draperier. I sydväst sitter en slät, recent dörr till trappan upp med två trätrappsteg. Inbyggd trätrappa med väggar av träfiberskivor och en trälucka upp till klockvåningen.
VÅNING 3 - Klockvåning med två klockor. Brädgolv, glest brädtak, slätputsade väggar med kc-puts, ofärgat.
Observerat: Fuktskador i väggarna åt norr och väster.