Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS BREDARED 6:1 - husnr 1, BREDAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BREDAREDS KYRKA (akt.)
2002-03-21
Interiörbeskrivning
Bredareds kyrka är en enskeppig salkyrka med jämnbrett, något förhöjt kor med rak östvägg, orgelläktare och torn med vapenhus i väster och sakristia i nordöst. Interiören präglas av den ursprungliga, nyklassicistiska utformningen av dekorer, fast inredning och färgsättning i vitt och blått.
LÅNGHUS - Kyrkan har ett högt, ljust och brett långhus. Under orgelläktaren finns läktarunderbyggnader. I sydvästra hörnet går en sentida trappa upp till läktaren. Predikstolen är fästad vid den norra väggen. Invid västväggens norra del står en äldre offerkista i trä med smidda beslag och vid den södra delen är en ljuskorona i smide placerad. Långhuset lyses upp av två malmkronor över nedre bänkkvarteren och två kristallkronor över mittgången.
GOLV - Trägolv med smala plankor, lutade och lackade från 1952-53. I bänkkvarteren är trägolvet målat ljusgrått.
VÄGG - Slätputsade och vitmålade väggar. Läktarunderbyggnadernas väggar, av stående, vitlaserad träpanel, är skråställda mot långhusväggarna med enkla, "dolda" fönsteröppningar åt söder respektive norr.
PORT - Västra ingången har en pardörr insatt i det nya vindfånget till läktarunderbyggnaderna med rakt överstycke och svängdörrar som är målade. Varje dörrblad har tre jämnstora, halvfranska fyllningar och är sannolikt från 1923. Sydporten, med en utskjutande omfattning med krönlist, är likadan som västporten. Draghandtag i metall. På krönets kant sitter en snidad ängel. Ovan portiken finns ett lunettfönster i en djup nisch, likt de övriga fönstrens rundbågiga luft.
FÖNSTER - Kyrkans fönster sitter indragna i djupa, rundbågiga smygar. Långhuset har tre rundbågade fönsteröppningar åt söder och fyra åt norr. Fönsterbänken är täckmålad med en glansig färg. Fönstren har en innerbåge från 1952-53 och en äldre, sannolikt ursprunglig, ytterbåge. Båda har fem lufter med korspost och en tvärpost överst. Ytterbågen har träspröjsade klarglasrutor och innerbågen har varje luft blyspröjsad till nio mindre rutor med polykromt antikglas. Bågarna och karmarna är målade i en ljust grå kulör.
TAK - Flackt, tunnvälvt tak med träpanel som målats vit. Smal, målad, profilerad taklist.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Underbyggnaderna är från 1988-1989. Mellan vapenhus och långhus bildas en förhall med ett rum på var sida. Åt norr finns ett dörrlöst kapprum med heltäckningsmatta och vitlaserad fotlist, väggar med vitmålad glasfiberväv och putsad vägg i väster. En toalett är inredd i nordväst. Fönster in till långhuset i nordöst likt dem i hallen. Vitmålat slätt tak av skivor. Åt söder finns ett väntrum likadant inrett och med fönster som i norra rummet, möblerat med sittmöbler. Dörren till hallen är lik panelen med två fyllningar av stående panel och profilerat ramverk. Hallen har ett laserat och lackat trägolv i gul ton, väggar med stående spåntad, vitlaserad panel och sidofönster i två lufter vid dörren mot långhuset. Putsad vapenhusvägg i väster med två halvpelare, med fasade hörn och stiliserat kapitäl samt hög bas. Ovanpå dessa stöder takbjälkar med svagt profilerad underkant, målade i samma kulör. Porten åt vapenhuset är en äldre, tvåbladig plankdörr med fiskbenspanel, smitt handtag och låskista, allt gråmålat. Smidet är av 1700-talskaraktär. Dörrstängare är monterad på ena bladet. Entrédörren och sakristiedörren är liknande, eventuellt ursprungliga eller möjligen återanvända från den gamla kyrkan.

KOR - Koret definieras utifrån det förhöjda korgolvet i linje med predikstolen. Ett fönster finns på var sida om altaret samt ett i korets södra vägg. Öster om predikstolens trappa finns dörren till sakristian. Altaret flankeras av två fönster. Kormattan med geometriska mönster är vävd av Agda Österberg. I korets östra hörn finns bevarade korbänkar i vinkel, med samma utformning som övrig bänkinredning. Vid den norra står en gammal svarvad kyrkstöt. Ovanför bänkarna hänger psalmnummertavlor. I södra delen av koret finns en dopfunt, en diskret kororgel utan synliga pipor och ett äldre golvur med nyklassicistisk utformning. I norr finns en flygel och en enkel tramporgel. Koret lyses upp av två malmkronor.
GOLV - Korgolvet är något förhöjt och belagt med en stavparkett i ek från 1952-53. Innanför altarringen är golvet likadant men förhöjt ytterligare ett steg. Mitt framför altaret finns ytterligare en förhöjning.
VÄGG - Likt långhuset
PORT - Saknas
INNERDÖRR - Dörren till sakristan saknar omfattning, se vidare under sakristia.
FÖNSTER - Utformningen liknar långhusets fönster men med den skillnaden att de två östfönstren har bränt antikglas i gröna och gula toner från 1950-talet och ytterbågarna antikglas från 1923.
TAK - Likt långhuset

FAST INREDNING
ALTARE - Sannolikt ursprungligt altare av trä med front och sidor med stående, vitmålad panel. Mitt på fronten finns ett förgyllt ornament i relief. Altarskivan i trä med profilerade kanter, kragar ut något utanför front och sidor.
ALTARRING - Sannolikt ursprunglig altarring i halvcirkelform som ansluter ända in till östväggen. Barriären består av svarvade balusterdockor, täckmålade vita, med förgyllda skaftringar. Dolda öppningar i norr och söder. Armstöd och knäfall är klädda med vinröd sammet eller plysch.
BÄNKINREDNING - Dagens bänkinredning sattes in 1922-23, dock med återanvända dörrar och gavlar, som sannolikt är ursprungliga. Kyrkan har fyra symmetriska bänkkvarter som skiljs åt av mittgång och tvärgång. Utmed långhusväggarna finns smala sidogångar. De två östra kvarteren, som sträcker sig ända fram till korgolvet, har sju bänkar och de åt väster har nio bänkar. Kvarteren är slutna åt mittgången med dörrar. Under bänkarna finns äldre bänkvärmare. Innandömets vithet kontrasterar mot utsidans mörkt laserande blågröna färg. Dörrarna, gavlarna och skärmarna är försedda med rektangulära fyllningar som är målade i en svag ådring i en ljust blågrön kulör och förgyllda fyllningslister.
PREDIKSTOL - Kyrkans nyklassicistiska predikstol från 1839 har en rundad korg som är fästad i väggen, ett samtida ljudtak och en sentida, brant trappa åt öster. Mellan korg och tak är ett ryggstycke med reliefbilder av symbolerna för tron, hoppet och lagen, på nyklassiskt vis. Hela predikstolen är målad vit med förgyllda detaljer. Korgen har en mittdel som är prydd med engagerade balusterdockor. Korgens undre del kragar ut i en kraftig rundning och smalnar sedan flackt av nertill till en knopp som vilar på bänkskärmen. Nederdelen pryds av en bred, förgylld lagerkrans i relief. Ljudtaket är runt och sluts kölbågigt i en topp, som kröns av ett förgyllt kors på klot. Takets nedre del pryds av en äggstavslist och ned från taket hänger snidade akantusbladverk samt små "tofsar" utskurna i trä. Trappan, som är underbyggd, har en vitmålad barriär som är prydd med tre rektangulära fyllningar.
ORGEL - Kyrkan har en relativt liten orgel med klassiserande fasad. Fasaden härstammar sannolikt från antingen 1844 eller 1900 så orgelverk installerades. Det övre partiet har i mitten en rundbågig öppning med blottade pipor i metall, med ett uppskjutande, rektangulärt överstycke som är prytt med en strålgloria. På ömse sidor om denna finns två rektangulära öppningar med pipor. Hela orgeln är målad i en gråvit kulör med förgyllda lister och mindre dekorer. Det recenta spelbordet är av omålat trä. Sannolikt tillkom detta i och med det nya orgelverk från Hammarbergs orgelbyggeri som sattes in bakom den äldre orgelfasaden 1951-53.
LÄKTARE - Läktaren har en rak bröstning, vars mittdel skjuter ut något. Den fick sitt utseende 1953 då läktaren byggdes om. Mittdelen vilar på en kolonnad av sex enkla pelare av trä, med avfasade hörn. Bröstningen pryds av stora, rektangulära fyllningar. Mittdelen har ett slätt parti nedtill där det står "Sjung Herrens lov". Upptill finns ett enkelt, recent skyddsräcke av målad metall. En läktartrappa finns sedan 1989 i sydvästra hörnet. Den är av furu med plastmatta på stegen och handledare, sannolikt av ek. Trapploppet kläs av spåntad panel av samma typ som läktarunderbyggnaden åt alla håll utom söder. Räcket till trapphuset har samma utseende som panelen med glest ställda spjälor och en distanserad överliggare. På södra sidan av läktaren finns tre krökta, recenta gradänger med lösa stolar. På norra sidan finns sju gradänger av målat, mörkgrått brädgolv med smala bräder. Åtta bänkrader, troligen från 1923, står längs nordväggen, med släta gavlar med indraget krön med lätt rundade kanter. Ryggarna lutar och är höga med tre släta, rektangulära fyllningar. En trappa går utmed bänkgavlarna med ett räcke med täta fyllningar och rundad framkant. Bänkar och staket är ljust gråmålade. Spjälstaket är byggda framför fönstren. Armaturen, stjärnor i blyspröjsat glas, är troligen från 1950-talet. Elelement värmer läktaren. Lucka i taket med trähandtag.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Stor, rundbågig altartavla med förgylld, enkel ram, som sattes in i kyrkan 1857. Tavlan är en oljemålning på duk med motivet "Kristi uppståndelse" av Anders Gustav Ljungström. Ramen ritades och eventuellt tillverkades av konstnären. Ramen kröns av en mindre, snidad förgylld dekor.
DOPFUNT - Kyrkans nuvarande dopfunt är gjuten i betong 1959 och är en kopia av kyrkans medeltida, kalkformade dopfunt från 1150-1249. Den lilla, runda cuppans sidor är dekorerade med flätornamentik i relief. Nedtill är cuppan avfasad. Foten, som upptill har en midja med vulstornament, är en rund pelare på en utkragande, rund liten bas med likadan flätornamentik som på cuppan. Dopfat av mässing täcker hela ovansidan.
NUMMERTAVLA - Två enkla, klassiserande nummertavlor med förgylld ram krönt av en lyra.

VAPENHUS - Långsmalt, ljust vapenhus med öppet trapplopp med skrubb under längs norrväggen till läktaren. Förråd finns i söder. Trapploppet är fästat på två målade mäklare med fasade hörn från 1953. Den nedre har en snidad kula på toppen. Räcket är i samma kulör och av glest ställda träbrädor med utsågade hål och en överliggare, skålad på båda sidor. Vangstycket är av trä med målade steg med räfflade metallskenor på planstegen. En rund och målad handledare av trä följer trappan. Loppet kröker upp- och nedtill. Trappan är målad i olika grå nyanser.
GOLV - Slipade marmorrutor från 1953 med nedsänkt skrapmatta innanför entrén.
VÄGGAR - Putsade och vitfärgade. Västväggen har en yngre karaktär, är väldigt slät och rak, putsad med kalkcementbruk. I trappan har väggytan en mer kalkhaltig karaktär och putsningen mer struktur. Söderväggen är en plankvägg till förråd med stående, smala plankor upp till tak och en bred dubbeldörr i mitten och en mindre på var sida. Dörrarna går i liv med väggen. Trappans underbyggnad tillkom 1952-53 och har vitmålad plankvägg ned till golvet och en plankdörr lik väggen.
FÖNSTER - Över entrén sitter ett spröjsat lunettfönster med ett glas. Spröjsarna är profilerade så att rutor i tre skift bildas. Snickerierna är vitmålade.
PORT - Entréporten åt väster är en troligen ursprunglig plankdörr med två dörrblad klädda med fiskbenspanel av 1600-talsmodell med mycket kraftiga tvärslåar och gångjärnsbeslag, samt låskista av trä. Det andra dörrbladet spärras med ett spiralvridet stag till väggen. Brädorna är bilade.
INNERDÖRR - Porten i öster är likadan men har ett smitt handtag och oval nyckelhålsskylt med rättvänt nyckelhål och slätt foder med nätt profilerade kanter. Troligen yngre än föregående port, eventuellt en kopia från 1923.

SAKRISTIA - Sakristian har rektangulär planform och ett stort fönster i norrväggen. Östväggen har en takhög skåpinredning, sannolikt från 1900-talets första hälft, med en nisch i mitten med altarfunktion och dörrar med tre fyllningar. Garderoberna har pardörrar likt överskåpen, som har en kvadratisk fyllning. I västväggen sitter två gråmålade, moderna dörrar till utbyggnaden från 1966; den södra leder till ett förråd och den norra till en liten entréhall med toalett, väggskåp och kapphängare. Golvet har där kalkstensskivor och väggarna är vitputsade och i taket sitter vitmålade bräder.
GOLV - Modern ekparkett, sannolikt från 1952-53.
VÄGG - Putsad, vitfärgad, troligen hög kalkhalt.
FÖNSTER - Rundbågat fönster i djup, vidgad nisch. Fastskruvade sentida innerbågar. Fönstret har tre lufter med T-post. Profilerad spröjs till tio rutor per luft, men bågluften har fem rutor inne och tio ute. Gråmålade snickerier med en tät, organisk färg i bröstningen. Fästen i nischen kan vara för tidigare luckor.
PORT - Ytterporten i väst är recent och ej undersökt.
INNERDÖRR - Brädfodrad plankdörr av 1600-talsmodell med målad fiskbenspanel, med handsmidda stora spik och förtent dragring och nyckelskylt av åldrig modell med en gigantisk nyckel med felvänt nyckelhål. Baktill finns en stor låskista av trä med låsskena av järn. Tvärslåarna är breda med gångjärnsbeslag. Dörren kan vara ursprunglig eller en välgjord kopia från 1923, då uppgift finns om ny dörr till sakristian. Två liknande dörrar sitter i vapenhuset.
TAK - Ljust gråmålade, breda äldre bräder i längsgående riktning.

TORN -
TORNVÅNINGAR -
VÅNING 1 - Vapenhus
VÅNING 2 - Läktarhall, inreddes troligen på 1950-talet. Vitputsade väggar med modern skivvägg i söder till förråd med nyare dörr. Räcke mot trapphuset likt det i trappan. Gråmålat, lackat trägolv med smala bräder. Två trappsteg lika golvet med rundade hörn till läktaren. Östväggen har en djup, rak nisch där två likadana dörrar leder till läktaren och upptar hela smygens bredd. Dörrbladen är helt släta av gråmålat trä med raka trycen av metall. Trappan upp längs norrväggen är inbyggd med träfiberskivor. Lunettfönster i väster i djup nisch med samma form, spröjsat likt det i vapenhuset. Elelement.
VÅNING 3 - Brädgolv med löst liggande plank. Putsade och kalkavfärgade, vita väggar. Runt fönster i djup nisch åt väster, profilerade spröjsar från nav. Vitmålade snickerier. Enkel, öppen trätrappa upp längs sydsidan.
VÅNING 4 - Brädgolv med lösa plank. Vita putsade, kalkavfärgade väggar med små, nätförsedda öppna gluggar åt norr och söder. Enkel öppen trätrappa i norr.
VÅNING 5 - Klockvåning med två klockor, golv och väggar som föregående våning. Ljudluckor åt alla håll. Ytterligare en smal trappa upp.